Početak ljeta obilježen crnim nizom utapanja: Potrebno nam je još barem 400 spasioca

Počela je sezona spasilačkih službi na plažama, koje ovih dana zbog visokih temperatura rade uz povećan oprez. Zbog velikog broja turista, za hrvatski “Baywatch” ljeto je počelo udarno. Ovih dana zabilježeni su i slučajevi utapanja. Sunce je upeklo, plaže su prepune kupača i opasnost vreba na svakom koraku. Čim se pojavi i najmanja sumnja, spasilačke službe su na nogama. Tandem za spašavanje kupača drugu sezonu čine Josip i Mateo, donosi Dnevnik.hr.

“Ja bih rekao da precjenjuju čak svoje sposobnosti plivanja i uskaču u more iako nisu svjesni da more zna biti nemilosrdno prema njima”, rekao je Josip Kotlar.

Za nesreću je dovoljna sekunda neopreza, zbog čega prisutnost spasioca na plaži može biti presudna. Na razini cijele Hrvatske, ove je godine zaposleno 600 spasioca. Od toga, 300 je novoosposobljenih.

No, u spasilačku službu ne može bilo tko. Kandidati najprije trebaju proći obuku koju provodi Crveni križ.

“Tečaj je dosta naporan. Dio polaznika otpada u samom testiranju”, rekao je Bore Galac iz Crvenog križa Zadarske županije.

Pribranost i brza reakcija najvažnije su za spasioca Matea. A posebno kad se dogode ozbiljne intervencije.

“Najteži slučaj je bio pad u nesvijest 2-3 metra od obale, izvlačenje na obalu i pružanje prve pomoći”, rekao je Mateo.

Visoke temperature i gužve na plažama ovih dana dodatno podižu potencijalnu opasnost, zbog čega su dobro osposobljeni spasioci dodatno važni.

Plaže sa stotinama kupača nemaju spasilačkih službi

Broj ovogodišnjih spasioca jest više nego lani, ali to nije dovoljno s obzirom da svake godine raste broj turista i kupača. Potrebno nam je barem 1000 spasioca na kupalištima diljem Hrvatske. Ali to sve ovisi o koncesionarima plaža. Iako pravilnici postoje, jedino oni odlučuju koliko će spasioca zaposliti i koliku će oni površinu nadgledati.

Potrebno je i da uvijek dvoje spasioca rade na jednom tornju. Ali diljem Hrvatske praksa je različita. Postoje tako plaže sa stotinama kupača, ali bez spasilačkih službi, što je znak da bi trebalo postrožiti zakon. Da su spasilačke službe potrebne, pokazuje crni niz – samo od prekjučer do danas upravo ovdje na zadarskom području zabilježena su dva slučaja utapanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...