Prosvjednici diljem Hrvatske zatražili su ostavku Dijane Vican, rektorice zadarskog Sveučilišta

‘Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma’ prosvjed organiziran u središtu Zagreba zbog stopiranja reforme obrazovanja okupio je, prema podacima policije, dvadeset tisuća ljudi, piše Tportal.

Netom pred početak prosvjeda nebo iznad Zagreba se zacrnilo i središnji gradski trg oprala je jaka kiša i činilo se da će prosvjed doživjeti fijasko. Međuti, kako su se oblaci razmaknuli broj prosvjednika se konstantno povećavao.

Prosvjednici su zatražili ostavke ministra obrazovanja Pave Barišića i Dijane Vican, šefice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, te ponovno imenovanje članova Ekspertne radne skupine.

Organizatori prosvjeda iz GOOD inicjative zatražili su ostavke ministra Pave Barišića i Dijane Vican šefice Posebnog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

‘Ne želimo Hrvatsku samo u ime nekih obitelji. Mislimo da je HRAST dobar samo za parkete u školama’, neke su od poruka koje su se mogle čuti na prosvjedu.

‘Ne želimo još jednu generaciju koja ima plagirane radove, već imamo i tvrtke koje se bave izradom plagiranih radova. Ne želimo ministra na čijem imenu stoji ljaga plagijatorstva. Dosta nam je sustva koji ne podupire evoluciju, a koji rađa ksenofobiju i nejednakost, u kojem se dogme predstavljaju činjenicama. Kurikuralna refoma je prioritet hrvatskog društva i naša je kolektivna dužnost da tu šansu ne propsutimo’, kazala je studentica Dorotea Šušak.

Žarko Gazzari, profesor iz zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, poručio je da učenici štrebaju gomilu definicija bez potrebe. ‘Djeca su prepuštena sebi jer obrazovni sustav za njih nema sluha. Obrazovni vlak za 21. stoljeće već je projurio i zadnji je tren da u njega uskočiomo’, kazao je Gazari.

Vesna Mlinar, profesorica likovnog iz Zagreba, poručila je da djeca danas uče ogromne količine gradiva koje će im eventualno poslužiti na kvizu. ‘Želimo da škola učenike pripremi za stvarni život i da zbog toga treba podržati promjene’, poručila je Mlinar.

‘Dvadeset i više godina slušamo o reformi javne uprave, zdravstva i svega ostalog. Ne dopustimo da reforma obrazovanja završi u muzeju propalih reformi. Želimo da kolodvor prestane biti mjesto odlaska i da postane mjesto dolaska’, moglo se čuti od prosvjednika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...