Razgovor sa Gediminasom Tarandom, direktorom Ruskog carskog baleta: “Lijepo je nastupati u manjim gradovima poput Zadra”

Ruski carski balet je osnovao 1994 solist Boljšoj teatra Gediminas Taranda na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Plisetskaje. Ansambl čini 40 plesača koji dolaze iz najboljih ruskih baletnih škola iz Moskve, St. Peterburga i Perma. Nazvali smo ga telefonski i popričali o najavljenom nastupu u Zadar 7. srpnja, a dan kasnije i u Vukovaru.

Gospodine Taranda, kako se osjećate uoči Vašeg ponovnog  gostovanja u Hrvatskoj?

Uvijek je lijepo doći prijateljima! U Hrvatskoj se osjećamo kao kod kuće i svi članovi mog ansambla jako su uzbuđeni zbog ponovnog dolaska u Vašu divnu zemlju.

Što očekujete od ovog kratkog boravka u Hrvatskoj? Koliko vidimo jedine dvije predstave u cijeloj regiji su u Zadru i Vukovaru.

Uz sve obveze koje imamo u Rusiji i dogovorene nastupe u okviru naše svjetske turneje na kojoj se trenutno nalazimo, jedina dva slobodna termina bila su 7. i 8. srpnja. Zadar i Vukovar smo izabrali radi specifičnog ambijenta i posebnih lokacija – u Zadru nastupamo na antičkom Forumu uz veličanstvenu crkvu Sv. Donata, gdje nikad do sada nije postavljen balet, a u Vukovaru nastupamo u atriju dvorca Eltz, koji leži na rijeci Dunav. Doista dvije čarobne lokacije!

Prvak ste čuvenog Boljšoj teatra i čovjek koji je u svojoj karijeri osvojio sve nagrade koje se mogu osvojiti u svijetu baleta, nastupali ste na najvećim svjetskim pozornicama – u Beču, Parizu, New Yorku, Sidneyu, Pekingu, … – kakav je osjećaj nastupati u manjem mjestu od tih velegradova?

Često dobivam takva pitanja kada nakon nastupa na nekoj velikoj pozornici dođemo u manji grad. Iz iskustva mogu reći kako se često dogodi da su interakcija s publikom i intenzitet emocija puno jači. I solisti su također opušteniji pred nastup u tzv. „manjoj sredini“, što nikako ne znači podcjenjivanje, nemojte me krivo shvatiti, već se naprosto dogodi nekakva drugačija, neposrednija vibracija. Tako i njihova izvedba bude ležernija, a samim tim vrlo često i bolja (da me sad ne dohvate ovi iz velikih gradova – smijeh)…

Možemo li očekivati i Vaš dolazak u Zadar obzirom na brojne obveze?

Da, bit ću u Zadru, bez obzira što dan kasnije putujem na Daleki istok. Naprosto ne mogu propustiti  bar malo uživanja u vašoj divnoj hrani i vinu i predivnom gradu, ljudima i moru…

I za kraj, možete li nam reći ima li kakvih novosti u koreografiji ili nastupu?

To su male tajne našeg zanata i svaki nastup priča neku svoju priču, donosi nešto novo jer ga izvode savršeni umjetnici. I oni su također ljudi od krvi i mesa i nosi ih trenutak, atmosfera. I baš stada se  događa čarolija savršene modifikacije savršenog.

Puno hvala na ovom razgovoru.

Hvala Vama i jako se veselim dolasku u Zadar!

Više informacija o predstavi.

Ulaznice se mogu kupiti online preko sustava Ticketshopa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...