Rekordan broj sudionika i KUD-ova na ugljanskoj Plavoj noći

Mimohodom dvanaest kulturno-umjetničkih društava s gotovo 200 sudionika od Lučina sela do rive, u središtu Ugljana u četvrtak, 22. lipnja počela je još jedna Plava noć, fešta od folklora, narodnih napjeva i plesova, fešta od tradicije, pišu Naši školji.

Petu godinu zaredom Udruga Điran iz Ugljana okupila je na pozornici u središtu mjesta neumorne čuvare i promicatelje narodne baštine i kulturne tradicije Zadarske i Šibensko-kninske županije te tako još jednom oživjela sjećanje na Plavu noć koja se prvi put održala 1978. godine, a na kojoj se i prvi put poslije mnogo godina izvelo Ugljansko kolo.

– Ponosni smo jer smo ove godine okupili rekordan broj sudionika i KUD-ova iz različitih dijelova naše i susjedne županije, svi oni trude se sačuvati i pokazati svoju tradiciju i kulturu, s velikim trudom i ljubavlju predstaviti svoje krajeve na najbolji mogući način. Ipak, najveća je vrijednost toga truda što se znanje i ljubav prenose na  mlađe naraštaje, koji su i otvorili program na ugljanskoj pozornici, kazala je Ingrid Vukich, predsjednica Udruge Điran, koja od 2004. godine njeguje tradiciju i običaje  mjesta Ugljan, a posebnu pozornost posvećuje upravo radu i s djecom.

Na petoj Plavoj noći, koja tradicionalno označava i početak ljeta prepunog kulturno-zabavnih, sportskih i drugih manifestacija, uz domaćine, Udrugu Điran i djecu DV Lastavica iz Ugljana, nastupili su KUD Sv. Šime  – Rtina, KUD Sv. Ante – Lukoran, Kulturna udruga Zvuci zavičaja –  Zadar, Udruga žena Sv. Fume – Sutomišćica, KUD Luzarica – Pridraga, Udruga žena Luzor – Preko, KUD Sv. Roko – Sv. Filip i Jakov,, KUD Sv. Mihovil – Poljana, AKUDSloga – Sali, KUD Preko iz Preka i KUD Koledišće – Jezera (Murter).

Plavu noć organizirala je Udruga Điran, uz veliku pomoć TZO mjesta Ugljan, Općine Preko te brojnih ugljanskih obitelji i ugostitelja, a kako je bilo na pozornici i oko nje, pogledajte u velikoj FOTOGALERIJI.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...