Sami napravite 100 posto prirodno ulje za sunčanje za super taman ten

Ovo ‘uradi sam’ ulje za sunčanje zapravo je macerat, pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje, piše Zadovoljna.hr.

Koža namazana ovim maceratom koji se radi od zelenih oraha, mrkve i maslinova ulja bit će mekana, podatna, nahranjena i zaštićena.
Mrkva je puna beta-karotena, jakog antioksidanta koji štiti kožu od UV-zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji i zdraviji od sintetskog koji se koristi u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, također jakim antioksidantom neophodnog za zdravu i lijepu kožu te sadrže izrazito zdrave masnoće zbog čega djeluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca te vrlo blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu.

S obzirom da macerat treba odstajati mjesec dana preporučamo da ga napravite čim prije kako bi bio spreman kad krenete na more.

Sastojci:
– 6,7 zelenih oraha
– jedna veća svježa mrkva ili dvije manje
– maslinovo ulje

Postupak:
1. Orahe raščetvorite i stavite u staklenku.
2. Naribajte mrkvu te zalijte sve maslinovim uljem.
3. Staklenku ostavite da odstoji na suncu oko mjesec dana te je povremeno protresite.
4. Kada prođe mjesec dana macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Savjet: Koristiti možete i orahe koji su već malo sazrjeli, odnosno otvrdnulo tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mjestu moći ćete ga koristiti i sljedeće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...