Samonikla kornatska kadulja dobar je brend i snažan izvozni proizvod

“Posljednjeg dana stvaranja Bog poželi okruniti vlastito djelo i tada iz suza zvijezda i daha, stvori Kornatsko otočje”. Rekao je to o Kornatima glasoviti nobelovac George Bernard Shaw kada su ga proveli kroz taj biser Jadrana. U srcu tog otočja na krševitom kamenu i zemlji predaka, skrasila se obitelj Lucije Skračić (tvrtka Salvia d.o.o) čije je osebujno imanje oplemenjeno samoniklom kaduljom. Salvija officinalis zapravo je kaže nam gospođa Lucija ljekovita kadulja.

Skrivajući se iza kamenja sa ljubičastim cvjetovima ali i prpošno uzdižući, raste kadulja na škrtoj i nerijetko suhoj zemlji jer na Kornatima vode kronično nedostaje. Tamošnji se poljoprivrednici, nekolicina njih snalaze kako znaju i umiju, pa imaju spasonosne gusterne uključujući i onu koju je davno izgradila Austrougarska carevina, piše AgroKlub.

Otočna kadulja jačeg mirisa i eteričnog ulja

Veliko je to zidano zdanje u koje, doznajemo, može stati gotovo desetak vagona vode, pa to obitelji(ma) dobro dođe. Posebice kada počnu s destilacijom samonikle kadulje. Na njihovim pašnjacima rasprostrla se kadulja, čista i ekološka jer kakva bi drukčije i mogla biti u tom božanskom ozračju. Ima(ju) stoga eko ali i oznaku kvalitete “hrvatski otočni proizvod”. S njime se, doznajemo, sve više upoznaju i turisti, nemalo Austrijanci, Nijemci, Englezi. Dive se Kornatima, prirodi, tamošnjim maslinicima, stablima badema i drugog bilja poput metvice, sikavice, smilja… I tamošnje je voće, kaže gospođa Lucija, malo i kržljavo, ali ukusno i aromatično a isti je slučaj s kaduljom i drugim ljekovitim biljem.

Za razliku od one kontinentalne koja raste duž dalmatinske obale, otočna je kadulja (poznata je u svijetu i kao dalmatinska), jačeg mirisa pa je takvog i eteričnog ulja. Raste ona na škrtoj zemlji crvenici kojom nerijetko hode stada ovaca, koje se i posluže ljekovitim travama, kao i kune kojih ima na otoku. Kornati su cijeli pokriveni kaduljom, otkriva naša sugovornica, dodajući kako osim na svojim pašnjacima na više od deset hektara, “nešto zemlje imaju i u najmu” jer nemalo je otok privatno vlasništvo.

Berba ljeti zbog najjače koncentracije eteričnog ulja

Sunčanih je dana na Kornatima dosta, a u takve će u ljeto, obitelj krenuti sa berbom kadulje, jer je tada u biljci najjača koncentracija eteričnog ulja. Već u četiri sata ujutro starta se s branjem a u devet se završava, jer se zemlja brzo zagrije. U poslu sudjeluje cijela obitelj (suprug i sinovi), a nakon što se pobere, kadulja se u vrećama dopremi do destilerije gdje se (is)jecka pa posloži u kotao u koji stane 500 litara vode.

U posao uz pomoć sredstava samozapošljavanja

Iako kornatski nacionalni park većim dijelom godine živi mirno, u ljeto ga turisti prenapuče uključujući i jedini tamošnji im hotel i restoran. Ovih dana pristižu im prvi gosti kaže gospođa Lucija dodajući kako turisti vole šetati i istraživati okoliš Kornata pa i (u)brati ljekovitog bilja. Oni svojeg ne proizvode više no što ga mogu prodati, a da bi i tu stavku poboljšali kontaktiraju s tržištem Njemačke, Poljske i engleskog govornog područja.

U posao s kaduljom i eteričnim uljem naša je sugovornica ušla pomoću obrtnih sredstava samozapošljavanja (oko 30.000 kuna), što je za početak bila uložila u nabavku strojeva, a potporu je iznjedrila i od HAMAG-a (Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije). Iako je još samo ideja, u budućnosti bi Skračići povezali turizam odnosno smještaj i ponudu ljekovitog bilja i karakterističnih eteričih ulja čiste prirode Kornata.

Cijelu priču pročitajte na AgroKlubu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...