Šime Fantela i Branimir Vujević odmjerili jedriličarske i veslačke sposobnosti s masleničkim školarcima

Malo turističko mjesto idealno za odmor i opuštanje bilo je poprište dinamičnih sportskih aktivnosti. Glavni su „krivci” olimpijski, svjetski i europski prvak u jedrenju Šime Fantela i bivši veslač, član brončanog osmerca iz Sydneya Branimir Vujević koji su posjetili osnovnu školu Petra Zoranića Jasenice u Maslenici kako bi trenirali s učenicima, ukazali im na potrebu redovite tjelovježbe i tako najavili Europski tjedan sporta kojeg Središnji državni ured za šport organizira od 23. do 30. rujna ove godine.

Nesvakidašnji školski sat tjelesne i zdravstvene kulture za polaznike lokalne škole iznimno se održao na mjesnoj rivi u Maslenici gdje su od naših proslavljenih olimpijaca slušali o važnosti redovite tjelesne aktivnosti za cjelokupno zdravlje, kao i za njihov socijalni razvoj. Nakon upoznavanja, iz „prve ruke“ otkrili su čari jedrenja i veslanja. Masleničkim učenicima pridružili su se i mladi članovi JK Uskok iz Zadra koji su im detaljno pojasnili sve tajne jedriličarstva i zaplovili s njima rutom do Masleničkog mosta.

„Sretan sam da djeci danas mogu biti uzor i utjecati na njih kao što su moji sportski uzori utjecali na mene kad sam bio njihovih godina, a prilika da im pokažem upravo čari jedrenja, sporta u kojeg sam se ja zaljubio, čini me još sretnijim. Biti ambasadorom Europskog tjedna sporta i informirati svoje sugrađane o nebrojenim koristima koje sport donosi zato mi je veliko zadovoljstvo. Svatko od nas, neovisno bavi li se sportom rekreativno ili profesionalno, zasigurno može potaknuti nekoga iz kruga svoje obitelji ili prijatelja da prihvati zdrave navike vježbanja. Svaki je dan prilika da učinimo nešto dobro za naše zdravlje, a oni koji još nisu sigurni koji sport odabrati, moći će se okušati u raznim disciplinama tijekom Europskog tjedna sporta“, izjavio je Šime Fantela, ambasador projekta.

Na veslačkom simulatoru učenici su se imali priliku oprobati i u tom sportu, te je pod vodstvom Branimira Vujevića održano i mini-natjecanje. Pobjednici su bili svi, a prigodne nagrade su dobili iz ruku naših olimpijaca.

„Nakon završetka profesionalne sportske karijere orijentirao sam se na prenošenje znanja mlađim naraštajima i sportskim nadama jer je sport za mene način života. Drago mi je što sam i danas dobio priliku ponešto naučiti ovu djecu jer ono što su pokazali najavljuje da među njima ima i skrivenih talenata“, istaknuo je Branimir Vujević, nadodavši: „U vrijeme kad sam ja pohađao školu stvari su bile potpuno drugačije. Čini mi se da današnja djeca puno manje razumiju važnost fizičke aktivnosti i da razvojem tehnologije previše vremena provode sjedeći za računalom i tipkajući na mobitel. Nadam se zato da je naše današnje druženje za ove školarce bilo poučno te da će ih potaknuti na bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti.“

Posebno iznenađenje za učenike bilo je fotografiranje s pravim olimpijskim medaljama budući da je Šime Fantela u Maslenicu stigao sa svojim zlatom iz Rija, a Branimir Vujević svojom broncom iz Sydneyja.

Demonstracijom ovih vodenih sportova hrvatski su olimpijci pozvali školarce, ali i mnoge okupljene mještane na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću. Posjet Fantele i Vujevića, naime, jedna je u nizu aktivnosti kojima Središnji državni ured za šport najavljuje Europski tjedan sporta koji će se uz moto #BeActive održati od 23. do 30. rujna 2017. Tjedan će biti otvoren velikim središnjim događanjem na zagrebačkom Jarunu na kojem će biti predstavljen niz sportskih disciplina i klubova. Cilj ove inicijative koja se provodi u svim zemljama Europske unije je upozoriti na nedovoljno kretanje naših građana, promicati sport i tjelesnu aktivnost građana svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti kako bi ih se potaknulo na aktivniji i zdraviji život tijekom cijele godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...