Sutra kreće akcija kajakarenja kojom se želi pritisnuti Božidara Longina na zaštitu jedne osjetljive rijeke u Zadarskoj županiji

Spustom po Savi ispod zagrebačkog Savskog mosta u subotu su 21 kajakaš i kajakašica Kanu kluba Končar s transparentom “Veslajmo za naše rijeke!” najavili akciju svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) i partnerskih udruga u kojoj će se za očuvanje hrvatskih rijeka veslati Savom, Dravom, Kupom, Zrmanjom, Koranom i Mrežnicom te šetati kanjonom Krupe.

Akcija će početi na Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja i trajati do 10. lipnja, donosi Direktno.

WWF Adria pokrenula je i peticiju za spas Krupe kojom tu iznimnu rijeku žele očuvati u sadašnjem prirodnom obliku. Pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Zadarsku županiju da donesu odluku kojom će kanjon Krupe dugoročno zaštititi od svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe, istaknuto je na konferenciji za novinare na zagrebačkom Savskom mostu.

Akcija “Veslajmo za naše rijeke!” dio je nacionalne kampanje WWF-a “Naše rijeke, naše blago!” koju ta svjetska organizacija za zaštitu prirode provodi s partnerskim udrugama radi očuvanja hrvatskih rijeka. Tom kampanjom žele skrenuti pozornost na važnost očuvanja posljednjih slobodno tekućih rijeka u Hrvatskoj koje su ugrožene planiranom izgradnjom hidroelektrana i slične infrastrukture. Kajakaši će tijekom cijele kampanje dokumentirati svoje veslanje fotografijama i videima kako bi prikazali ljepotu slobodnih rijeka, ali i drastičnu promjenu rijeke prije i poslije izgradnje brane.

Osvijestiti javnost

“Svim rijekama ćemo veslati, osim po rijeci Krupi na kojoj je zabranjeno veslanje, pa ćemo pješačiti, tako da ćemo obići ukupno sedam rijeka”, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije. Naglasila je kako je cilj njihove kampanje “osvijestiti javnost i donositelje odluka o potrebi očuvanja hrvatskih rijeka i njihovog korištenja na održivi način koji ne ugrožava biološke, ekološke i krajobrazne karakteristike”.

“Naše rijeke su naše blago, te se na taj način prema njima treba i odnositi”, poručila je Popović Dujmović.

Denis Frančišković iz karlovačke udruge Eko Pan istaknuo je kako hidroelektrane, bile one velike ili male, imaju dugoročne posljedice na živi svijet rijeke, ali i okolnog stanovništva.

“Imamo najnovije primjere malih hidroelektrana –  na Kupi ‘Ilovac’ i na Mrežnici ‘Dabrova dolina’, gdje se jasno vidi kako nisu poštivani uvjeti zaštite prirode i okoliša, te je područje ograđeno i postalo je nepristupačno za druge korisnike”, rekao je Frančišković. Poručio je kako stanovnici Karlovačke županije žive na četiri rijeke i žele nastaviti koristiti svoje rijeke kao dosad, uživati u njima i biti sigurni da će i njihova djeca to moći.

Čovjek ‘previše radi po rijeci’

Predsjednik Kanu kluba Končar Stipe Radelić istaknuo je da su kanuisti prepoznali vrijednost te akcije. Veslajući po europskim rijekama vidimo do čega je dovelo kad čovjek “previše radi na rijeci”, rekao je te istaknuo kako se strani kajakaši kad dođu u Hrvatsku dive što još imamo rijeke koje možemo piti te vidjeti ptice i ribe, a što je na zapadu već gotovo nevidljivo.

Istaknuo je da se trude da i djeca prepoznaju te vrijednosti pa su zato u akciju uključili i najmlađe kajakaše. Danas je Savom veslao 21 kajakaš i kajakašica, u dobi od 10 do 65 godina.

U sklopu WWF-ove kampanje “Naše rijeke, naše blago!” i akcije “Veslajmo za naše rijeke!”, od 5. do 10. lipnja, bit će organizirana i različita popratna događanja. Između ostaloga, održat će se dva okrugla stola “Budućnost Kupe” i “Za Koranu i Mrežnicu”, edukativne radionice, bogat kulturni program. Završni događaj bit će 10. lipnja na gradskom kupalištu Duga Resa gdje će u 18 sati biti dočekani veslači.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...