Tko je kriv za masnu mrlju na Kolovarama? Lučka kapetanija: “Da se radi o ispustu kruzera, onečišćenje bi bilo kilometarskih razmjera”

Masna mrlja veličine 70 do 80 metara jučer ujutro plutala je morem na plaži Kolovare. Obaviještena je Lučka kapetanija nakon čega je na teren izašla ovlaštena tvrtka koja je sanirala onečišćenje. Iako, kako je rečeno iz Županijskog centra 112, nije utvrđen sastav i porijeklo mrlje, teško se ne zapitati jesu li za onečišćenje “krivi” kruzeri koji su tijekom posljednjih nekoliko dana pristajali u naš grad.

Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke kapetanije, kaže kako su šanse za to uistinu male, te kako se najvjerojatnije radi o ispustu ribarskog broda.

Kruzeri danas imaju sustave za upravljanje okolišem i plovidbom koji sprječavaju ovakve događaje. Da je kruzer uistinu ispustio naftu, mrlja bi bila kilometarskih razmjera, a to ne bi bilo dobro za nas, kaže Štambuk.

Kako šanse za spomenuti scenarij nisu toliko male najbolje svjedoči naftna mrlja koja se prošle godine u kolovozu, od Istarske obale gdje pristaju kruzeri, u kratkom vremenskom roku, nošena jakim vjetrom, proširila do gradskog mosta.

Ne zaboravimo da je u proteklih tjedan dana Zadar posjetilo šest velikih kruzera. Istraživanje dr. sc. Hrvoja Carića sa zagrebačkog Instituta za turizam pokazalo je da kruzeri intenzivno zagađuju i da su rizični za okoliš, zdravlje i lokalnu ekonomiju, budući da kruzing Hrvatskoj donese gotovo sedam puta veće troškove od prihoda. Veliki kruzer dnevno proizvede oko stotinu tisuća litara crne i milijun litara sive vode pa je neupitno da će nas ove “grdosije” kad tad koštati zdravlja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...