Turska Anadolija u razmjenu pustila tekst o Zadru: “Najljepši zalazak sunca na svijetu”

Turska novinska Agencija Anadolija, s kojom je naša Kuća sklopila ugovor o suradnji još 2013. godine, u mrežnu razmjenu sadržaja pustila je tako tekst novinarke Vesne Bešić koju je kroz naš grad provela Vlatka Matić, inače turistički vodič. Evo što je tom prilikom ekipa Anadolije zabilježila o našem gradu.

Zadar, prekrasni mediteranski grad koji pruža mnogo i u kojem živi oko 80.000 stanovnika, peti je po veličini grad u Hrvatskoj i grad koji ima, kako kažu svi oni koji ga posjete, najljepši zalazak sunca na svijetu.

Djeluje kao muzej pod otvorenim nebom. S jedne strane nalazi se popularna zadarska riva s najljepšim zalaskom sunca, a s druge stara jezgra grada koja svjedoči brojnim civilizacijama i osvajačima koji su ga rušili kroz historiju. Zadar je grad s veoma turbulentnom historijom koji se svaki put kada bi bio napadnut i srušen ponovo dizao iz pepela. Danas je on popularna turistička atrakcija koji nudi brojne sadržaje za sve koji odluče doći u ovaj dio Hrvatske.

Kroz Zadar ekipu Anadolu Agency (AA) prošetala je Vlatka Matić, turistički vodič u Zadru koja je sretna što svakodnevno može dočekivati goste koji dolaze iz cijelog svijeta.

Zadar je danas prekrasan mediteranski grad koji pruža mnogo i u kojem živi 80.000 stanovnika. Peti je po veličini grad u Hrvatskoj. Živimo isključivo od turizma jer nemamo industrije. Ono što je ključno za reći jeste da je cijela historija ovog grada veoma turbulentna i dinamična. Zadar je patio kroz cijelu našu historiju. Međutim, uvijek kažem da je Zadar kao feniks koji se uvijek dizao iz pepela, kazala je Matić.

Nakon što je razaran svaki put je ponovo obnavljan. Zadar je, pojasnila je Matić, najstariji sveučilišni grad u Hrvatskoj, utemeljen 1396. godine i već tada se mogla studirati Filozofija i teologija.

Dvije najveće atrakcije u Zadru su, prema njenim riječima, moderne instalacije – Pozdrav Suncu i Morske orgulje. Pozdrav Suncu sastoji se od 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija – tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom.

Nikola Bašić, naš poznati arhitekt koji još uvijek djeluje u našem gradu, je napravio projekt za ove instalacije. Morske orgulje su napravljene i izgrađene 2005. godine na našoj zadarskoj rivi. Isto tako, tri godine kasnije izrađen je projekt i za sljedeću instalaciju koja se nalazi pored Morskih orgulja i ta instalacija se naziva Pozdrav Suncu, ispričala je Matić.

Mnogi turisti dolaze u grad da bi isključivo vidjeli ove dvije instalacije.

Pozdrav Suncu je prekrasna instalacija koja se može najbolje vidjeti u večernjim satima, nakon zalaska Sunca. Tada se vide različite boje i planete sunčevog sistema. Pored te instalacije su Morske orgulje koje simboliziraju tu komunikaciju sa zvukom, a Pozdrav Suncu komunikaciju sa svjetlom. Mnogi naši gosti dolaze u Zadar isključivo da bi poslušali i vidjeti te dvije instalacije, istakla je Matić.

Nakon zalaska Sunca kod ove dvije instalacije vidjeli smo veliki broj turista koji su uživali u nesvakidašnjem prizoru.

Još jedna od važnih turističkih atrakcija Zadra je i katedrala, trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. stoljeću, sa sačuvanom starijom iz 9. i 11. koja se uzdigla na mjestu starokršćanske bazilike.

Katedrala je najveća katedrala u Dalmaciji posvećena Svetoj Stošiji ili Anastaziji. Izgrađena je u 13. stoljeću na mjestu ranije katedrale, bazilike koja se nalazila već u 5. stoljeću. Podsjeća na talijanske crkve, građevine u Toskani, Pizi. Ima zapravo i razlog zašto podsjeća. Naime, Zadar je imao trgovački ugovor u 12. stoljeću sa Pizom. Znači nije se samo trgovalo, to je bila kulturološka razmjena, naglasila je Matić.

Kako je riječ o tekstu novinske agencije Anadolija, vrlo je izvjesno kako će veliki broj medijskih kuća koje sadržaj preuzimaju od ove agencije objaviti tekst o Zadru, te time doprinijeti promociji našeg grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...