U nasukavanju jedrilice na Ugljanu Mađar ostao bez prsta

Službenici lučkih kapetanija intervernirali su u više nesreća na moru koje su se u najvećem broju slučajeva događale zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, tijekom noći sa srijede na četvrtak kao i tijekom jučerašnjeg dana.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o većem broju koordiniranih potražno – spasilačkih akcija dužobalno, na području nadzora sigurnosti plovidbe nekoliko lučkih kapetanija. Službenici Lučke kapetanije Zadar29. lipnja poduzeli su nekoliko spasilačkih akcija prema osobama i plovilima u pogibelji.

Prva spasilačka akcija pokrenuta je u noći sa srijede na četvrtak u 00.33 sata slijedom zaprimljenog poziva pogibelji sa nasukan jedrilice, mađarske zastave sa dva člana posade (supružnici), mađarski državljani čija se jedrilica pod jakim udarima južnoga vjetra nasukala na na rt Zaglav, otok Ugljan. Prilikom nasukanja muški član posade P.A. (rođen 1942. godine) pretrpio je težu tjelesnu ozljedu u vidu gubitka prsta na ruci, dok je ženska ćlanica posade A.M. (rođena 1953. godine) neozlijeđena, no u trenutku spašavanja bila je u stanju težeg šoka. Odmah po pronalasku oboje mađarskih supružnika prekrcani su na spasilačku brodicu zadarske Kapetanije te prevezeni u sukošansku marinu Dalmacija, kamo su pristali u 04.10 sati, kada su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar. Prilikom evakuacije dvoje mađarskih supružnika djelatnici zadarske Kapetanije ustanovili su da je nasukana jedrilica znatno oštećena u predjelu trupa te prima more u potpalublje, no osiguravanje od potonuća i priprema za odsukavanje i tegalj tijekom današnjeg dana nije moguće poduzeti zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru. Na poziciji nasukanja nije uočeno zagađenje mora i morskog okoliša.

Tijekom jutra i ranijeg prijepodneva na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježeno je više dojava o manjim ili većim nezgodama zbog nevremena na moru, a slijedeća zahtjevnija spasilačka akcija pokrenuta je u 14.00 sati kada je MRCC Rijeka u koordinaciji sa LK Zadar pokrenula spasilačku akciju prema motornoj jahti „Athi“, austrijske zastave čiji je putnik M.J.M. (rođen 1969. godine), austrijski državljanin pretrpio teže tjelesne ozljede usljed pada sa palube u more ispred mjesta Sv. Filip i Jakov, pri čemu je slomio nogu. Za ozlijeđenog Austrijanca organiziran je na mjesnoj filipjanskoj plaži prihvat od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, a službenici Lučke ispostave Biograd na moru obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...