ponedjeljak u kneževoj palači

U Zadru premijera dokumentarca Glas Medviđe Luke Klapana

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije u ponedjeljak 26. lipnja s početkom u 18 sati u Kneževoj palači – Koncertna dvorana braće Bersa u Zadru, održat će se premijera filma Luke Klapana Glas Medviđe.

Dokumentarac Glas Medviđe prati događaje iz vremena Domovinskog rata kada je u tadašnjoj takozvanoj Krajini, točnije u mjestu Medviđa u blizini Benkovca 9. veljače 1993. na podmukao i svirep način ubijeno desetero mještana zaseoka Erstići. Najmlađa žrtva zločina imala je 18, a najstarija 88 godina. U Medviđi je u Domovinskom ratu ubijeno ukupno 18 nedužnih civila. Mnogi su Medviđari Hrvati u osvit Domovinskog rata ostali u svom selu na svojim ognjištima vjerujući da se dugogodišnji zajednički suživot sa Srbima neće izokrenuti u mržnju i neprijateljstvo. Međutim, stvarnost se pokazala sasvim drukčijom od njihovih očekivanja.

Filmski autor Luka Klapan filmom i videom aktivnije se bavi od  2008. otkad je član FFVAL-a i Foto kino video kluba Zaprešić (FKVKZ). Sam snima, montira, zamišlja i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimio 16 naslova kratkog i srednjeg metra uglavnom dokumentarnih od kojih su se mnogi vrtjeli na brojnim filmskim festivalima. Njegov dokumentarni film Tragovima naših predaka odabran je i uvršten u program ovogodišnjeg 64. po redu Pula film festivala gdje će biti prikazan u sklopu Kratke Pule. Glas Medviđe njegov je najnoviji film.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar