U Zadru premijera dokumentarca Glas Medviđe Luke Klapana

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije u ponedjeljak 26. lipnja s početkom u 18 sati u Kneževoj palači – Koncertna dvorana braće Bersa u Zadru, održat će se premijera filma Luke Klapana Glas Medviđe.

Dokumentarac Glas Medviđe prati događaje iz vremena Domovinskog rata kada je u tadašnjoj takozvanoj Krajini, točnije u mjestu Medviđa u blizini Benkovca 9. veljače 1993. na podmukao i svirep način ubijeno desetero mještana zaseoka Erstići. Najmlađa žrtva zločina imala je 18, a najstarija 88 godina. U Medviđi je u Domovinskom ratu ubijeno ukupno 18 nedužnih civila. Mnogi su Medviđari Hrvati u osvit Domovinskog rata ostali u svom selu na svojim ognjištima vjerujući da se dugogodišnji zajednički suživot sa Srbima neće izokrenuti u mržnju i neprijateljstvo. Međutim, stvarnost se pokazala sasvim drukčijom od njihovih očekivanja.

Filmski autor Luka Klapan filmom i videom aktivnije se bavi od  2008. otkad je član FFVAL-a i Foto kino video kluba Zaprešić (FKVKZ). Sam snima, montira, zamišlja i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimio 16 naslova kratkog i srednjeg metra uglavnom dokumentarnih od kojih su se mnogi vrtjeli na brojnim filmskim festivalima. Njegov dokumentarni film Tragovima naših predaka odabran je i uvršten u program ovogodišnjeg 64. po redu Pula film festivala gdje će biti prikazan u sklopu Kratke Pule. Glas Medviđe njegov je najnoviji film.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...