Upozorenje putnicima prema Sloveniji ali i obrnuto: Pripremite se na velike kolone, opet se pojačava nadzor granice!

Uoči turističke sezone iz hrvatske policije stiže novi prijedlog kako smanjiti gužve na granici sa Slovenijom. Hrvatska policija, prema prijedlogu, trebala bi se vratiti u hrvatske granične kućice na Bregani.

Hrvatski i slovenski policajci bi prvi put nakon 2014. godine trebali opet odvojeno nadzirati putnike u cilju bržeg prometovanja. Zahtjev je to koji je uputio Ured ravnatelja policije Marko Srdarević, piše Jutarnji.

Hrvatska strana predložila je slovenskoj da granična policija Hrvatske u turističkoj sezoni, do 1. listopada, obavlja kontrolu putnika svake zemlje, a sukladno intezitetu prometa mogli bi otvoriti veći broj ulaznih i izlaznih traka.

Iz MUP-a poručuju da bi to trebalo ubrzati prelazak granice. Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić skeptičan je.

“Predsjednik Vlade nedavno je tvrdio da je dogovor o ciljanim kontrolama postognut. Očito nije. Da bi se barem donekle kontrolirao kolaps koji ćemo imati na graničnim prijelazima, napušta se dogovor iz 2014. godine o “one stop kontroli” sa Slovenijom za granični prijelaz Bregana – Obrežje. Sve ovo govori da će Hrvatska radi Uredbe EU trpjeti ozbiljne štete, a putnici neka se pripreme za duga čekanja bez obzira na to što su državljani EU”, kaže Ostojić.

Slovenska strana ovaj će prijedlog tek razmotriti.

“S hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova imamo redovite kontakte na razini državnih tajnika, koji su se nedavno sreli nekoliko puta, posebice u pogledu sustavnih graničnih kontrola. U skladu sa smjernicama Europske komisije o provedbi sustavne kontrole, hrvatska je strana podnijela prijedlog za premještanje hrvatske granične policije na njihova mjesta na graničnom prijelazu tijekom turističke sezone. Prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova RH, koji smo primili u utorak 30. svibnja, u našem Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji temeljito ćemo pregledati te s predstavnicima Hrvatske razgovarati o svim otvorenim pitanjima, pa ćemo imati više informacija o tome”, odgovorila je Vesna Mitrić iz Odjela za odnose s javnošću slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Podsjetimo, do problema na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima došlo je 7. travnja, kada se počela primjenjivati izmijenjena schengenska uredba, namijenjena jačanju sigurnosti na vanjskim granicama EU i Schengena.

Europska komisija je zboga toga, nakon trilateralnog sastanka u Bruxellesu premijera Andreja Plenkovića, slovenskog premijera Mire Cerara i predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, objavila da su se dvije države dogovorile kako će sukladno schengenskom graničnom zakoniku obavijestiti Komisiju o odluci da će provoditi ciljane provjere svaki put kada vrijeme čekanja na određenim kopnenim graničnim prijelazima između dviju zemalja bude dulje od 15 minuta.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...