Veličanstveno baletno djelo Trnoružica u HNK Zadar

Za kraj ove školske, akademske i baletne godine Baletna je udruga PIRUETA iznjedrila pravu, čarobnu dramsku poslasticu, za sve uzraste – na scenu je postavila jedan od najpopularnijih i najveličanstvenijih baleta ikada skladanih, iz pera P.I. Čajkovskog, a koji je praizveden 1890. godine u petrogradskom teatru Marijinski.

Premijera će se održati u četvrtak, 8. lipnja 2017. s početkom u 19 sati u HNK Zadar.

Ovog su se kapitalnog djela antologijske baletne literature prihvatile sve balerine iz PIRUETE, od onih najmlađih, pa sve do najvećih plesnih grupa, i sve s istim žarom, ljubavlju i entuzijazmom. Svakako da to nije bio nimalo lagan zadatak, no nakon osam godina djelovanja Udruge, ansambl jest itekako spreman za jedan ovakav grandiozni poduhvat i iskorak, zajedno i na čelu sa svojom voditeljicom Vinkom Zekić, akademskom balerinom i koreografkinjom (Accademia Nazionale di Danza Classica di Roma), čija je osobita želja i bila predstaviti zadarskoj publici nešto iz klasičnoga baletnoga repertoara, a što zaista rijeko imaju priliku vidjeti i doživjeti na zadarskim kazališnim daskama.

Za ovu vječnu, inspirativnu, ljubavno – baletnu priču sa sretnim krajem koji slavi vječnu ljubav kostimografiju potpisuju Anita Goreta i Ada Duka, majstori svjetla su Ivo Nižić i Frane Papić, a majstor tona jest Mate Petričević.

U baletu koji se sastoji od prologa i tri čina, a s čijom su fabulom zasigurno svi upoznati od najranijih godina, naslovna uloga Trnoružice/princeze Aurore pripala je sjajnoj Nikolini Dugač, koja će se predstaviti i u virtuoznom solu „Blue bird“, ulogu Princa Florimunda će ponijeti Zane Eškinja, vile će utjeloviti Marija Peručić, Antonela Karlo i Leona Banović, dok će Carabossu na scenu snažno iznijeti Vinko Radovčić.

Balet obiluje i solo dionicama te trijima najtalentiranijih i najekspresivnijih polaznica PIRUETE.

Osigurajte svoje mjesto u kazalištu već danas i budite dijelom ovog bogatog i nesvakidašnjeg zadarskog baletnog događaja za pamćenje iz studija Baletne udruge PIRUETA!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...