Virski ‘Mornari’ izvukli bod protiv Mađara i osladili se crvenom paprikom

Golovima Ivice Šanga i Josipa Kvartuča kombinirana seniorska momčad „Mornara“ došla je do neodlučenih 2-2 protiv županijskog mađarskog ligaša „Bátya SE“ iz Batyina ili Baćina, mjesta u Bačko-kiškunskoj županiji. Susret je odigran jučer u Privlaci na nogometnom igralištu „Sabunjara“ pred oko 30-ak mađarskih gostiju i domaćina iz Vira koji su uz pomoć virskog Mađara Sándora Kollányija organizirali ovo nogometno druženje Hrvata i Mađara.

– Nogometna momčad iz Baćina je prvi put na Viru. Obećao sam im ako osvoje jedno od prva tri mjesta u županijskoj ligi gdje igraju, kako će za nagradu dobiti ljetovanje kod mene na Viru. Osvojili su treće mjesto i obećanje sam ispunio, kazao nam je Kollányi predstavivši goste iz Mađarske koji se već šest dana odmaraju i kupaju na otoku. Baćin je mjesto blizu Kecskeméta (Kečkemet) u kojemu živi oko 14% Hrvata, pa se u momčadi našlo i igrača s prezimenom Perić ili Jelenčić, no za razliku od svojih očeva ili djedova nisu govornici hrvatskog jezika.

– Stariji stanovnici Baćina još uvijek govore hrvatski, ali se kod mlađih to uglavnom izgubilo, još kaže Kollányi koji je uoči utakmice predsjedniku virskog „Mornara“ Živku Vučetiću uručio poklon: slatku mljevenu crvenu papriku po kojoj je Baćin poznat te klupsku zastavicu nogometnog kluba iz Mađarske. U nastavku druženja Kollányi je sve sudionike utakmice počastio pravim mađarskim paprikašom u svojoj obiteljskoj kući u naselju Virić na otoku Viru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...