VOJARNA NARODU: Zadrani žele prostor za kulturu, djecu, mlade, sport, park i trg

 

Većina građana i građanki koji su se uključili u anketiranje koje je pod nazivom „Vojarna narodu! (Projektiraj svoj kvart.)“ provela udruga „Eko-Zadar“ izrazilo se za uklanjanje ograda na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića.  Na pitanje: „Jeste li za uklanjanje žičanih ograda koje priječe pješački prolaz unutar kompleksa bivše vojarne?“ ukupno je  192 puta odabran odgovor „da“, 4 puta odgovor „ne“, a nije odgovoreno 34 puta.   Jedna osoba zaokružila je i “da” i “ne” s napomenom: “djelomično ostaviti dio ograde kao simbol npr. slobode”.

Udruga „Eko-Zadar“ provela je u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove, od 22. svibnja do 12. lipnja anektiranje građana/ki o tome koje sadržaje žele na prostoru ove bivše zadarske vojarne. Anketiranje je provođeno putem dvije glasačke kutije od kojih je jedna bila postavljena na ulazu u Gradsku knjižnicu Zadar, a druga u uredskim prostorijama udruge „Eko-Zadar“.  Građani/ke mogli su listić ispuniti neograničeni broj puta. Anketiranje je provođeno i online putem obrasca postavljenog na mrežnim stranicama udruge. Građani/ke anketu su mogli ispuniti neograničeni broj puta.  U glasačkim kutijama u konačnici se našlo  175 glasačkih listića, dok je online anketa ispunjena 55 puta.

Traži se prostor za kulturu, djecu, mlade, sport, park i trg

Izneseni stavovi mogu se u cijelosti pročitati u dokumentu objavljenom na stranicama udruge „Eko-Zadar“ na ovoj poveznici, a može se rezimirati kako su među najčešće izražavanim potrebama one za sadržajima u kulturi i umjetnosti; od sadržaja koji spadaju u takozvanu institucionalnu kulturu, preko potrebe za postojanjem otvorene pozornice koja bi služila za izvođenje različitih programa, do prostora koji bi bio namijenjen specifično plesnim, glazbenim ili dramskim udrugama, te kulturno-umjetničkim društvima i prostora koji bi se sastojao od umjetničkih atelijera, do centra za nezavisnu kulturu.

Velik broj prijedloga odnosi se na sadržaje za djecu, pa se tako spominje igraonica za djecu, kreativni centar za djecu, dječje igralište i park za djecu a našao se tu i prijedlog osnivanja Muzeja dječje umjetnosti.  Izražene su potrebe i za sadržajima za mlade i to u rasponu od centra za mlade do inkubatora znanja i poslovnih prostora za  mlade. Također su izražene potrebe starijih osoba u rasponu do smještanja doma za starije osobe do organiziranja dnevnog boravka za odrasle. Izražen je niz ideja vezanih uz osnivanje i smještaj ustanova u formalnom i neformalnom obrazovanju, te za smještaj sportskih sadržaja kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom pri čemu se pojavljuju  prijedlozi u kojima se sportski sadržaji na otvorenom koji uključuju, primjerice, postavljanje sprava za vježbanje kombiniraju sa sadržajem parkovnog tipa. Iznesena je i potreba za uređenjem prostora koji bi imao funkciju trga. Postojeće zelene površine građani i građanke vide kao prostor kojeg treba sačuvati i oplemeniti, a prijedlozi se kreću od parka s klupama i botaničkog vrta preko parka za pse do urbanih vrtova.  Zelena površina u nekim je prijedlozima viđena i kao mjesto umjetničke intervencije pa se predlaže i park skulptura. Prijedlozi vezani uz parkiranje automobila također su česti i kreću se od želje za postojanjem uređenog parkirališta do ideje podzemne javne garaže koja bi iznad imala park ili sportsko igralište.

Potpora Nigdjezemskoj i skate parku, ali i institucijama

Građani/ke su online anketu i glasačke listiće iskoristili i za upućivanje ukupno 34 poruke i tri svojevrsna otvorena pisma u kojima se traži predaja prostora bivše vojarne od strane države Gradu Zadru, omogućavanje pristupa osobama s invaliditetom i objava međunarodnog arhitektonskog natječaja za osmišljavanje ovog prostora. Sve poruke i pisma dostupni su na stranicama udruge „Eko- Zadar“ na poveznici http://ekozadar.hr/vojarna-narodu-rezultati-anketiranja-gradanaki/, a među njima često se pojavljuju poruke potpore Nigdjezemskoj. Na dijelu listića i u online anketi izražavana je potpora i drugim postojećim sadržajima, iako ne nužno na način da ih anketirane osobe smještaju u prostore u kojima se ti sadržaji trenutno nalaze. Tako je potpora često izražavana Gradskoj knjižnici Zadar, skate parku, Obrtničkoj školi Gojka Matuline, Domu zdravlja i službi Hitne medicinske pomoći. Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo „Zoranić“ i Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar iznijeli su svoje potrebe za prostorom u kojem bi djelovali.

-Udruga „Eko-Zadar“ kroz različite se aktivnosti od 2013.godine bavi procesom konverzije ovog bivšeg vojnog kompleksa za civilne svrhe, a želja nam je bila kroz ovakvo anketiranje dobiti od građana i građanki informaciju o tome koje potrebe prepoznaju kao svoje, kako bismo te stavove mogli zastupati kod daljnjeg zagovaranja budućih sadržaja ovog prostora. Također smo željeli zagovarati ideju participativnog odlučivanja o sadržajima javnog prostora,  a to znači neposredno uključivanje građana. Treba napomenuti da se kod ove ankete ne radi o reprezentativnom uzorku s obzirom da su građani i građanke listić mogli popuniti koliko god su puta htjeli, što je  vrijedilo i za ispunjavanje online ankete.  Za nas svrha ovog anketiranja nije bila u brojenju glasova i preglasavanju, nego u započinjanju jednog procesa u kojem će donositelji odluka i građani kao partneri zajednički sudjelovati u planiranju budućnosti ovog prostora. Činjenicu da je netko možda glasački listić ili anketu ispunio više puta promatramo kao voljnost osobe da sudjeluje u procesu, ali i kao način da se naglasi snaga određene potrebe, rekla je Nives Rogoznica, voditeljica projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...