Zadarski Prekršajni sud donio osuđujuću presudu protiv nastavnika informatike

Što bi na to rekao Antun Mihanović, zadarski Prekršajni sud nije utvrdio, ali je ipak donio osuđujuću presudu protiv učitelja informatike Osnovne škole iz Vrpolja D.G. koji je dvojicu učenika šestog razreda fizički izbacio iz razreda zato što nisu znali stihove “Lijepe naše”, prenosi jutarnji.hr.

Incident u šestom razredu dogodio se prije dvije godine kada je 51-godišnji profesor od učenika iz samo njemu znanih razloga usred sata zatražio da ustanu i pjevaju hrvatsku nacionalnu himnu.

Dvojica učenika od 13 godina nisu znali stihove pa ih je profesor u skladu sa svojim pedagoškim manirima jednom rukom uhvatio za uho, a drugom za vrat, te ih tako doslovce izbacio iz učionice.

Učitelj informatike u jednom mi se trenutku vičući i galameći, čudnog ponašanja obratio sa zapovijedi da ustanem i pjevam himnu RH, a bilo je tu još oko 18 učenika. Pri takvoj zapovijedi malo sam se prepao i rekao da ne znam pjevati himnu RH. On mi je potom prišao i uhvatio me desnom rukom za lijevo uho, a desnom uza stražnji dio vrata pa me kroz vrata učionice izbacio na hodnik, ispričao je jedan od napadnutih učenika. Kada se vratio u učionicu istu naredbu je učitelj dao i drugom učeniku nakon čega je uslijedio isti scenarij. Ostale učenike spasilo je zvono za odmor.

Ne postoji nikakvo objašnjenje za takvo neprimjereno ponašanje, osim ga prikazati jednim lošim načinom rješavanja osobnih frustracija. S druge strane mogu biti malo ironičan pa se zapitati koliko odraslih zna sve riječi hrvatske himne. No, prije svega je bitno utvrditi sve okolnosti ovog slučaja kako bi se pravilno mogao analizirati. Postoji, naime, razlika ako se to dogodilo prvi put i jesu li dosad ravnatelj škole i pedagoška služba s tim profesorom imali problema, odnosno ako se ta situacija ponavlja.

Posebno je važno je li riječ o specifičnom verbalnom nasilju u kojem učitelj straši učenike ponašanjem i ocjenama. Sve se to treba utvrditi i onda u skladu s tim poduzeti odgovarajuće sankcije. Ako je učitelj imao neke probleme i za to postoji odgovarajuće rješenje, pružanje pomoći koje mu se mora omogućiti, kazao je Zlatko Miliša, profesor socijalne pedagogije na Sveučilištu u Osijeku, navodeći kako su nakon ovakvih ili sličnih ispada profesora u školi dužni poduzeti sve potrebne radnje u cilju zaštite učenika i organizacije redovitog školskog procesa.

Učitelja informatike prijavila je šibensko-kninska policija koja je protiv njega podignula optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira. U prijavi su naveli da je 5. ožujka 2015. godine u 10.15 sati narušavao javni red i mir na osobito drzak i nepristojan način jer je kao učitelj informatike u učionici na prvom katu škole, tijekom predavanja učenicima šestog razreda naredio glasno vičući i galameći, u vidno rastrojenom duševnom stanju, da pjevaju himnu Republike Hrvatske.

Profesor, međutim, nikada nije fizički završio na sudu jer su se sudski pozivi vratili neuručeni s naznakom „Obaviješten, nije predigao pošiljku“.

Sud je stoga zaključio da saslušanje profesora nije nužno za potpuno i pravilno utvrđenje stvari te za donošenje zakonite odluke.

Naime, temeljem rezultata cjelokupno provedenog postupka Sud ocjenjuje kako je okrivljeni nedvojbeno počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret, a ovo proizlazi kako iz iskaza prethodno saslušanog svjedoka tako i svih materijalnih dokaza koji prilaže spisu predmeta.

Slijedom navedenog, okrivljenik je svojim ponašanjem ostvario sva obilježja navedenog djela prekršaja, pa ga je stoga Sud proglasio krivim i izrekao mu novčanu kaznu od 390 kuna, vodeći računa o svim okolnostima – naveo je u obrazloženju presude sudac Slaven Vrdoljak koji je kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu što profesor do sada nije prekršajno osuđivan za ovakva djela.

Još 2009. godine sličan slučaj zabilježen je i u Zadarskoj županiji. Profesor fizike u Osnovnoj školi u Benkovcu na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, a zbog toga što je tijekom nastave nekoliko puta po glavi i rukama udario učenika sedmog razreda, koji mu je ometao nastavu.

Profesoru se stoga stavlja na teret da je kao druga osoba zlostavljao maloljetnu osobu te tako počinio kazneno djelo zlostavljanja u obavljanju službene ili javne ovlasti. Tužbu protiv profesora Županijskom je sudu u Benkovcu podnijela dječakova majka 2004. godine, kada je do incidenta i došlo, no profesor se žalio na nepravomoćnu presudu pa je slučaj preuzeo Općinski sud u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...