Zadarski stručnjak Pavle Kalinić: “Teroristička prijetnja Hrvatskoj je realna”

– Teroristička prijetnja Hrvatskoj je realna, riječi su Pavla Kalinića, politologa koji se bavi sigurnošću i pročelnika zagrebačkoga Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Prijetnja o kojoj je riječ, doduše, nije bila određena na Republiku Hrvatsku, nego na Hrvate i Srbe na Balkanu i prije svega na one u Bosni i Hercegovini. Ipak, u javnosti je protumačena i nešto šire, bez obzira na međudržavne granice. Objavljena je prošli tjedan u glasilu tzv. Islamske države „Rumiyah”, a njome su i prije Hrvata i Srba prozvani „otpadnici od vjere“, točnije umjereni muslimani koji žive na području Balkana, piše Deutsche Welle.

– Bez obzira na to što njihove riječi ne treba zanemariti, nužno je takvo adresiranje mete staviti u potpuniji kontekst, nastavlja Kalinić. „To znači da Hrvati i Hrvatska dolaze u fokus Islamske države ‘po defaultu’. Jer, RH je već nekoliko godina članica Europske unije, čime na sebe preuzima i širu politiku te asocijacije. Također, još i duže je članica NATO-saveza, što ima svoju cijenu izraženu ovakvim ‘vrijednostima’. Konačno, naša država je bila itekako upetljana u rat u Bosni i Hercegovini, što je činjenica koja ima svoju težinu pa kako god tumačili hrvatsku ulogu u tome ratu, bolje ili gore.“

Sreća u nesreći: tko zna gdje je ta Hrvatska?

S druge strane, naš sugovornik iz uprave glavnoga grada RH podsjeća kako terorizam Islamske države u svijetu predstavlja novi, drukčiji model organizacije. Dok je jedna al-Kaida još donekle bila organizirana hijerarhijom, ovdje je difuzna struktura, s manje izravno povezanim sastavnicama.

Ako neki poklonik te političke struje procijeni da bi mogao djelovati, on će to poduzeti na svoju ruku. Nije mu potrebna operativna koordinacija s višom instancom koja bi nakon čina preuzela odgovornost. No sreća u nesreći je to što je Hrvatska ipak marginalna u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu pa nisu slučajno fokusirani na Pariz ili London, kaže Pavle Kalinić.

Tekst koji donosi DW nastavlja se razgovorom sa Zlatkom Dizdarevićem, bivšim bosanskohercegovačkim diplomatom. Možete ga pročitati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...