Zadnja četiri mjeseca broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjio se za 72 tisuće, a osipanje s burze nastavit će se i dalje

Posljednja četiri mjeseca broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjio se za 72 tisuće, a osipanje s burze nastavit će se i dalje. U ovom trenutku poslodavci su oglasili 20 tisuća slobodnih radnih mjesta, a kako se u evidenciji nezaposlenih nalazi 172 tisuće nezaposlenih osoba, lako je moguće da će do kraja ljeta broj nezaposlenih pasti ispod 150 tisuća.

Mladih ljudi bez dana radnog iskustva prijavljeno je oko 29 tisuća, koliko je, primjerice, zadnji put bilo 1975. godine, kad je po prilici završavalo zlatno doba jugoslavenskog i gospodarstva socijalističke Hrvatske. Na vrhuncu ekonomske krize Hrvatska je 2000. godine imala oko 100 tisuća nezaposlenih bez ijednog dana radnog staža. Kako je mladih sve manje, tvrtke se moraju okretati starijima, ali i drastično promijeniti odnos prema postojećim radnicima žele li ih zadržati na radnim mjestima.

Pad broja nezaposlenih približan je broju novih mirovinskih osiguranika koji je krajem svibnja konačno premašio 1,5 milijuna, a od siječnja je veći za 67 tisuća. Teško je na osnovi dostupnih podataka procijeniti je li Hrvatska u ovoj godini usporila negativne migracijske tijekove. Po broju živorođene djece, natalitet i dalje pada. U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je rođeno 11.589 djece – 539 manje nego lani, piše Večernji.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...