Zadranka Petra među sedmero djece koja čekaju novi lijek za neuroblastom!

Zadranka Petra jedno je od ukupno sedmero djece kojima je hitno potreban novi lijek za neuroblastom koji još nisu dobili, a nije poznato hoće li ga i dobiti, unatoč tome što im taj lijek može pružiti šansu za život.

Petra je najmlađe je od petero djece Ljubice i Branimira Zrilića. Prije šest godina liječnici su joj dijagnosticirali neuroblastom i upućena je u KBC Zagreb.

U tih šest godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja i 3 puta zračenje cijelog tijela, rekla nam je njezina majka Ljubica.

Za Petru je u Zadru pokrenuta i humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno 450.000 kuna, a potrebno je još toliko.

“Petra je imala 4 operacije, a njezino tijelo zračeno je triput. Zadnja dva ciklusa jedva se izvukla. Svaka daljnja kemoterapija za Petru može biti pogubna. Naša liječnica na Rebru predlaže imunoterapiju i zato joj ovaj lijek hitno treba. Ako Ministarstvo i HZZO odobre dinutuximab betu za imunoterapiju, prikupljen novac dat ćemo drugoj djeci za liječenje”, rekla je za Index Ljubica Zrilić.

Inače, za tjedan dana će se ponovno sastati Povjerenstvo sastavljeno od onkologa koje je jučer razmatralo opravdanost primjene lijeka za djecu u Klaićevoj i zatražilo dodatne podatke kako bi se utvrdila njegova sigurnost.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da lijek nije odbijen, da svi suosjećaju s bolesnom djecom, ali da je Povjerenstvo uzelo još samo nekoliko dana za konzultacije jer se, kazao je, radi o lijeku o kojem se vrlo malo zna.

S druge strane, predsjednica udruge Ljubav na djelu Ljiljana Vuletić za Index je rekla da Ministarstvo i HZZO trebaju reagirati urgentno, a ne čekati da se riješi papirologija.

“Da lijek dođe listu lijekova treba proći niz procedura, a administracija toliko koči dobrobit djece da je to strašno. Ovaj lijek hitno treba omogućiti oboljeloj djeci”, rekla je Ljiljana Vuletić.

Povjerenstvo koje čine onkolozi sastalo se jučer kako bi odlučilo o tome trebaju li djeca koja boluju od zloćudne vrste tumora dobiti novi lijek.

Ministarstvo zdravstva je nakon sastanka priopćilo da će Povjerenstvo nastaviti raditi i pojedinačno analizirati svaki slučaj oboljele djece od neuroblastoma. Navelo je kako moraju pribaviti dostupne dodatne podatke o učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka, kao i podatke o mogućim nuspojavama primjene lijeka, s obzirom na to da se lijek nije često primjenjivao u kliničkoj praksi.

I sad opet treba čekati tjedan dana da se oni sastanu. A ova djeca – nemaju vremena za čekanje!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...