Zahuktava se sezona; Zadarska županija bilježi 700.000 noćenja

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prvih pet mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 3 milijuna dolazaka i 9,3 milijuna noćenja, piše poslovni.hr.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 14 posto te u noćenjima za 11 posto, objavilo je Ministarstvo turizma.

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 2,4 milijuna dolazaka (+15 posto) i 7,7 milijuna noćenja (+10 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 12 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. Najviše noćenja imala je Istra (2,56 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinska županija (1,47 milijuna noćenja) te Kvarner (1,42 milijuna noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 1,23 milijuna noćenja noćenja, Zagreb sa 715 tisuća noćenja, Zadarska sa 700 tisuća noćenja, Šibensko-kninska s 409 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija sa 191 tisućom noćenja.

Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (5 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (1,5 milijuna noćenja) te kampovima (1,1 milijun noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 360 tisuća noćenja.

Dosad smo u ovoj turističkoj godini ostvarili izuzetne rezultate gdje smo u prvih 5 mjeseci ostvarili dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja. S obzirom na ovogodišnji raspored praznika, odnosno na činjenicu da ove godine obilježavamo Tijelovo u lipnju, očekuje nas odličan lipanj i potvrda dosad najbolje predsezone. Iznimno me vesele najave i veoma dobar buking za posezonu što je samo još jedna potvrda da Hrvatska postoje sve atraktivnija tijekom svih mjeseci u godini i da više ne govorimo o turističkoj sezoni već o turističkoj godini, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli te nadodao kako je veliki doprinos dosadašnjim rezultatima dao i veliki broj novih aviolinija koje su povezale hrvatske destinacije s brojnim svjetskim metropolama.

Samo u svibnju bilo je 1,3 milijuna dolazaka i 4,6 milijuna noćenja. U usporedbi sa svibnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 4 posto, dok je u noćenjima zabilježen očekivani i blaži pad od 2 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u svibnju strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna dolazaka (+3 posto) i 4,1 milijun noćenja (-3 posto), dok domaći turisti bilježe poraste od 7 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...