ZaPis u lipnju u Zadru organizira dva predstavljanja knjiga mladih zapaženih autora

ZaPis u lipnju u Zadru organizira dva predstavljanja knjiga mladih, a zapaženih autora:

– 10.6.2017. u 18:00 – promocija knjige “Ništa nalik sreći”, mladog šibenskog autora, Antonia Barišića u Gradskoj knjižnici Zadar

– 19.6.2017. u 20:00 – promocija knjige “Blagoslovljena”, ližnjanskih književnika, Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena u Studentskom klubu Božo Lerotić

Promocija novog romana Antonia Barišića “Ništa nalik sreći”

U ponedjeljak 12.6.s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Zadar, predstavit će se druga knjiga šibenskog pisca Antonija Barišića pod nazivom „Ništa nalik sreći“. Barišić koji je za svoj prvi roman „Srest ćemo“ nagrađen prestižnom književnom nagradom „Kiklop“  za najbolji debitantski roman u Hrvatskoj 2013. Godine u svojoj se drugoj knjizi okušao u kriminalističkom žanru. „Ništa nalik sreći“ klasični je krimić koji ocrtava sliku surove hrvatske zbilje i kroz lokalnu šibensku sredinu pretendira ukazati na bolne točke hrvatskog tranzicijskog i postranzicijskog društva.  U prvom planu je pojedinac koji se ne miri sa sustavom i nametnutom sudbinom. Priča je to o bivšem zatvoreniku Mati Arasu koji se nakon 13 godina izbivanja vraća u rodni grad na očev sprovod, no brzo doznaje da njegova smrt nije bila tek nesretan slučaj kako se u prvi mah činilo. Povratak, međutim ne znači samo susret s mjestom zločina, već i sa svime što je činilo njegov nekadašnji život. Duhovi loše prošlosti i ekonomski kanibalizam sadašnjosti, pakleni su koktel kojim se brišu granice između mračnog podzemlja i blještavila krupnog kapitala, kriminalaca i policajaca, prijatelja i smrtnih neprijatelja. Pokušavajući završiti za bivšim sobom, Aras mora, tuđom voljom i odlukom, završiti i s onim u što su se pretvorili jedan grad i njegova nova elita. Roman „Ništa nalik sreći“ pisan je kao filmski scenarij u kojem literalizirane didaskalije i uvjerljivi dijalozi podižu napetost na najviši nivo, a nagli obrati čvrsto drže čitateljsku pažnju do samoga kraja.

Roman „Ništa nalik sreći“ kojeg je izdala izdavačka kuća „Jesenski i Turk“ će uz samog autora, u zadarskoj će knjižnici predstaviti i urednik knjige Emir Imamović Pirke, s kojim je Barišić surađivao i na svom književnom prvijencu. Antonio Barišić, rođen je 1976 godine u Šibeniku. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a punih 17 godina, sve do lani, radio je kao novinar Hrvatske radio televizije u Šibeniku.

Gostovanje Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena u Zadru

Promocija “Blagoslovljene”

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen mladi su istarski književnici i knjiški entuzijaski koji uz svoj zavidan spisateljski rad, nagrađivane romane, te doktorate književnosti koje su zaslužili u Americi, u javnosti poznati i po svom književnom svratištu Zvona i Nari u Ližnjanu.

U Zadar dolaze promovirati svoj novi roman „Blagoslovljena“.

Promocija će se održati 19.6.2017. u 20:00 u studentskom klubu Božo Lerotić

Riječ je o romanu u kojemu se prelamaju i prepliću izazovi jedne ljubavi, jedne obitelji, jedne zajednice, ali i cijeloga društva; dominantni svjetonazori propituju se iz sasvim osobitih perspektiva troje pojedinaca koji se, svatko na svoj vlastiti način, pokušavaju nositi s činjenicom da se ne može pobjeći od svijeta. Jednako kao što se ne može pobjeći ni od svetosti.

No to ne znači da Juna, Andrej i Ela neće pokušati. U vremenu, u zemlji u kojoj se barata jednom jedinom definicijom vjere, u zemlji u kojoj je nebrojeno definicija grijeha, u kraju svijeta u kojemu je svaki grijeh jedan od sedam, u selu iz kojega se nikada ne može otići, jedna će obitelj otkriti da se ne može voljeti onoga koga se ne može izgubiti, da se ne može vjerovati u ono čega ne može biti, da ono što ne može umrijeti ne može ni živjeti.

Blagoslovljena budi ono uspavano iskonsko, arhetipsko i tjera ga da namjesti postelju, pripremi doručak, opere suđe, tjera ga da bude korisno, da se pokrene, da potegne svoj dio tereta postojanja, da zauzme svoje mjesto u svijetu, zajednici, obitelji, paru… Da pokaže da vjeruje u nas i više nego što mi vjerujemo u njega.

O GOSTIMA:

Nakon romana Putanje, koji je ušao uži izbor za T-portalovu godišnju nagradu u 2015. godini čime je po mišljenju stručnog žirija izabran za jedan od jedanest najboljih domaćih romana u tom razdoblju, Blagoslovljena je drugi roman Natalije Grgorinić i Ognjena Rađen u nakladi Komoč korune, a do sada njihov šesti. Grgorinić i Rađen također su autori i dviju zbirki priča (Poljubac žene-vješalice i Utjeha južnih mora) te dva romana izvorno pisana na engleskom jeziku (Mr.&Mrs. Hide te 69/70). Prvi roman Raj objavili su 2001. , a 2003. drugi pod nazivom Gdje se noga spaja s drugom nogom. Bave se prevođenjem, urednici su te voditelji Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Istri, u Ližnjanu, gdje žive i rade zajedno sa svojim sinom Ljubomirom.  Zajedno sa svojim sinom objavili su knjigu Škura, škura boška za koju su 2016. sve troje, mama, tata i sin, dobili pohvalu Nagrade Grigor Vitez. Više o njima i njihovom radu možete pronaći na stranici http://komockoruna.tumblr.com/.

O ZVONIMA i NARIMA:

Projekt Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu na jedinstven način objedinjuje djelatnosti umjetničke rezidencije (osiguravanje besplatnog prostora za rad umjetnicima koji se bave knjigom), knjižnice (s fondom od gotovo 11.000 knjiga koje su na raspolaganju neposrednoj zajednici – od cca. 5.000 stanovnika), prostor za redovite javne programe (književna predstavljanja, glazbene nastupe, filmske projekcije, predavanja i sl.), ali i jezgru međunarodne umjetničke (primarno književne) zajednice.

Ovo je jedina umjetnička rezidencija u Hrvatskoj koja redovito nudi mogućnost istovremenog boravka više umjetnika u određenom prostoru, kao i jedina rezidencija izvan većih urbanih sredina koja ima uvjete za cijelogodišnji boravak umjetnika. Radi se o projektu s kontinuitetom (od srpnja 2011.), kroz koji je do sada prošlo preko 115 umjetnika iz područja književnosti (interdisciplinarni pristupi su dobrodošli, ali umjetnički rad svakog gosta mora sadržavati jaku književnu komponentu) te je u suradnji s njima, kao i partnerima iz lokalne i regionalne zajednice realizirano preko 80 javnih programa (mahom književnih predstavljanja irazgovora, alii programa drugih formata), te gotovo 20 edukativnih programa s učenicima škola iz Ližnjana, Medulina  i Pule.

Na ovaj se način kultuma produkcija izmješta iz urbanih središta, a da se pri tome ne komprom itira njezin utjecaj i doseg, čak štoviše, povezujući interese međunarodnih i domaćih književnika s interesima pripadnika širokog raspona generacija Iokalne i regionalne zajednice ovaj projekt postavlja temelj za pristupanje kulturnom i književnom djelovanju kao sastavnom dijelu svakodnevice, ali i kao jamstvu razvoja Iokalnog i globalnog društva.

BIOGRAFIJA:

Natalija Grgorinić (r. 1974., Pula) i Ognjen Rađen (r.1975., Slavonski Brod) autorski su književni dvojac koji već dvadeset godina stvara zajedno.

Prvi roman Raj objavili su na natječaju za anonimni rukopis Laurus nobilis u Poreču 2001. Nakon drugog romana Gdje se noga spaja s drugom nogom (Naklada Rast, 2003. ) i desetljeća pisanja i rada u redakcijama kulture raznih hrvatskih medija, odlaze u SAD gdje magistriraju na Otis College-u u Los Angelesu 2005. i doktoriraju književnu teoriju 2012. na sveučilištu Case Western Reserve u Clevelandu na temi onoga što žive i kako djeluju, naime, autorskog suradništva.

U SAD-u su objavili dva romana koja su pisana na engleskom jeziku: Mr. & Mrs. Hide (Urbana: Spineless Books, 2009.) i 69/70 ( Las Vegas: Brown Paper Publishing/Kuboa, 2010.).

Nakon povratka u domovinu, zajedno sa svojim sinom Ljubomirom Grgorinićem Rađenom u Ližnjanu na jugu Istre pokreću književnu rezidenciju za pisce, prevoditelje i sve one koji se bave knjigama te knjižnicu pod nazivom: ZVONA i NARI.

Pobornici ideje suradnje te zagovornici stvaranja izvrsne kulturne proizvodnje izvan urbanih središta, ujedno potaknuti teškom krizom u hrvatskom književno-nakladničkom sektoru, pokreću vlastitu umjetničku organizaciju Komoč koruna, radionicu teksta i slike, Ližnjan. Cilj im je da svaki dio procesa proizvodnje knjige bude umjetnički izazovan – stoga izdanja ove naklade nose kompletan i osebujan autorski pečat što uključuje i izgled knjige, odnos grafičkog dizajna i teksta itd.

Prvi roman u izdanju ovog malog obiteljsko-nakladničkog gospodarstva – roman Putanje objavljen 2014. ušao je u uži izbor za T-portalovu godišnju nagradu u 2015. godini čime je po mišljenju stručnog žirija izabran za jedan od jedanest najboljih domaćih romana u tom razdoblju. Blagoslovljena je drugi roman Natalije Grgorinić i Ognjena Rađen u nakladi Komoč korune (2016.), a do sada njihov šesti.

Treći naslov u nakladi Komoč korune obiteljska je knjiga pod nazivom Škura, škura boška koja je nastala u suradništvu autorskog dvojca i njihovog sina, Ljubomira Grgorinića Rađena. Za ovaj naslov autori su, sve troje, dobili pohvalu Nagrade Grigor Vitez za 2016. u kategoriji dijalektalne poezije.

Natalija i Ognjen objavili su i dvije zbirke priča i to: Utjehu južnih mora (u nakladi Istarskog ogranka DHK iz Pule, 2009.) i Poljubac žene-vješalice (pri Nakladi Zoro iz Zagreba, 2011.). Prevode s engleskog i na engleski, te s njemačkog i talijanskog jezika. Urednici su višejezičnog međunarodnog časopisa ZiN Daily, u široj regiji jedinog dnevnika – dnevnog časopisa posvećenog književnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...