Benkovac i portugalski Alenquer dogovorili suradnju

Predstavnici Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica, prof. dr.sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i Filip Anić iz vinarije obitelji Anić Vina Figurica iz Smilčića posjetili su proteklog tjedna Alenquer, općinu u blizini Lisabona gdje su potpisali sporazum o suradnji između Grada Benkovca, Općine Alenquer, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalnog instituta za agrarne i veterinarske znanosti iz Alenquera te njihove najpoznatije vinarije  Adega Cooperativa da Labrugeira.

Ovaj sporazum o suradnji potpisan je s ciljem razvoja i provedbe projekata za proučavanje organoleptičkih, enoloških i mikrobioloških svojstava vina proizvedenih od autohtonih sorata vinove loze čime bi se omogućilo proširenje tržišta vina proizvodnjom njihovih vina iz ovih dviju regija. Time bi se potaknuo njihov plasman, što je jako važno za ove dvije regije, gdje je vinogradarsvo i vinarstvo važna gospodarska grana.

Također, jedan od ciljeva usmjeren je na širenje tržišta na obje zemlje (Hrvatsku i Portugal) za ova vina (proizvedenih u regiji Alenquer i području Grada Benkovca) što bi doprinijelo jačanju vinskog sektora.

Osim toga, obje strane razvijale bi zajedničke stručne aktivnosti vezane uz izbor sorti vinove loze, proučavanje njihovih agronomsko-enoloških obilježja, procjenu potencijalnog prihvaćanja tržišta ili drugih čimbenika vrednovanja koji se mogu identificirati i koji mogu podržati razvoj ovog sporazuma.

Jedna od prvih aktivnosti je rad na autohtonim sortama ovih regija (Vital u Alenqueru, te Maraština i Svrdlovina u Benkovcu), a već pri samom potpisivanju sporazuma o suradnji kušana su navedena vina.

Na svečanosti potpisivanja sporazuma nazočio je i hrvatski veleposlanik u Portugalu Ivica Maričić koji je u kratkom obraćanju istaknuo kako mu je posebno drago što je započela suradnja između Alenquera i Benkovca za koju se nada da će se uspješno nastaviti razvijati na području vinarstva i vinogradarstva jer se, kazao je, samo zajedništvom može uspjeti na tržištu. Ujedno je ukratko upoznao domaćine što je sve Benkovac prolazio tijekom Domovinskog rata.

U ime hrvatske delegacije, domaćinima se zahvalio benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić koji je prisutne upoznao s povijesti Grada Benkovca kao I s višestoljetnom tradicijom vinarstva i vinogradarstva na benkovačkom području. Posebno je u svom govoru također spomenuo bitne poveznice između dvaju gradova, a to su nedavno stradavanje 63 ljudi u velikim požarima te činjenici da nas povezuje nebeski zaštitnik Sv. Antun Padovanski (krštenog imena Ferdinando) rođen u glavnom portugalskom gradu Lisabonu davne 1195. godine.

Osim samog potpisivanja sporazuma o suradnji dviju regija, delegacija Grada Benkovca imala je priliku obići Nacionalni institut za agrarne i veterinarske znanosti (INIAV) u mjestu DoisPortos, te njihovu vinariju Adega Cooperativa da Labrugeira gdje su mogli vidjeti i upoznati se s njihovom proizvodnjom. Osim toga, domaćini su se pohvalili i svojim muzejima vina Museu de Vinho i Museu Damiao De Gois koji čuvaju tradiciju vinarstva njihova kraja.

Na posebno organiziranim degustacijama vina na kojima je naglasak stavljen upravo na autohtone sorte; portugalski Vital i hrvatske sorte Maraština i Svrdlovina, podrobnije je govorio prof.dr.sc. Edi Maletić.

On je također kazao kako je svrha cijelog posjeta hrvatske delegacije Portugalu osnaživanje i podupiranje znanstvenih i drugih aktivnosti povezanih sa starim sortama vinove loze, te rad na njihovoj promociji i kako ih postaviti kao glavne sorte u našim regijama. Kazao je kako je siguran da će ovaj sporazum biti vrlo uspješan zato što postoji puno sličnosti između dviju regija, te kako će se Portugalcima svidjeti autohtone hrvatske sorte i njihova vina.

Na pitanja vinara i brojnih gospodarstvenika koji su došli kušati vina od ovih dviju starih hrvatskih sorata, odgovarao je mladi vinar Filip Anić.

Na kraju posjeta Općini Alenquer zaključeno je kako će obje strane kao idući korak uspostaviti „banku gena“ (podići male kolekcijske vinograde sa starim sortama), te razmijeniti sadni materijal između dviju zemalja/regija, a sve pod nadzorom Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i INIAV-a, (Nacionalnog instituta za agrarne i veterinarske znanosti iz Alenquera). Kako je dogovoreno na sastanku, materijal, odnosno sadnice bi trebalo razmijeniti i dostaviti svakoj strani do kraja tekuće godine kako bi sadnja mogla započeti tijekom siječnja ili veljače iduće godine.

Tragom viđenog u Alenqueru, i Grad Benkovac razmišlja o otvaranju kuće ili muzeja vina, a kako je riječ o značajnoj investiciji, zatražila bi se pomoć Zadarske županije ili resornog ministarstva za realizaciju istog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...