Benkovac je i ove godine odabrao najbržeg puža; Pajdaš odnio lovorike

U Benkovcu se održala gastro manifestacija ”Puževim korakom Benkovac 2017” u organizaciji TZ Benkovac i grada Benkovca. U sklopu događanja odvijao se bogat program, 6. otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa uz impozantan broj od 24 prijavljene ekipe koje su spremale delikatese od puževa na različite načine.

Krenimo redom, neobična utrka puževa koja već počinje biti tradicija u Benkovcu startala je uz navijanje velikog broja posjetitelja. Nakon 20 minuta i 42 sekundi saznao se pobjednik. Puž nazvan Pajdaš iz staze broj tri, nije imao konkurencije, dugački put prešao je u kratkom roku i za sobom ostavio sve druge puževe. Drugo mjesto osvojio je puž iz staze broj jedan, koje je prijavilo društvo Boban & Co, a treće mjesto puž iz staze broj šest, društva Vlatko Gulin & Co.

Vlasnik prijavljenog puža Mario Vulelija iz Korlata u društvu sinčića Ante, podijelio je sa nama svoje dojmove.

– Do sada sam sudjelovao na svim održanim natjecanjima i ovo mi je prva pobjeda. Razveselilo me je prvo mjesto a pogotovo sina Antu. Htio bi pohvaliti organizatore na veoma zanimljivoj manifestaciji, odlično se svi zabavljamo. Bavim se vinogradarstvom i vinarstvom a upravo ovakve manifestacije su mali predah od rada i da se svi prijatelji okupimo i družimo, naveo je Mario Vulelija.

Pehar slavljeniku uručio je Vanja Čvrljak, direktor TZ Benkovac i organizator manifestacije.

– Ponosni smo na našu gastro manifestaciju ”Puževim korakom” sa kojom kontinuirano nastojimo promovirati gastro priču koja se vezuje na tradiciju ovoga prostora, baštinu i kulturu. Cilj nam je promovirati sve one posebnosti koje nas čine drugačijim od ostalih, tako imamo manifestaciju koja promovira benkovački prisnac, festival češnjaka i dobro poznati Vinfest, festival vina sjeverne i srednje Dalmacije. Zadovoljni smo brojem prijavljenih ekipa i posjetom. Drago nam je da su posjetitelji imali priliku probati puževe spremljene prema tradicijskoj recepturi, na gradele, lešo, u umaku sa palentom, kazao nam je Vanja Čvrljak te istaknuo kako je također ponosan da je ovo osmo benkovačko kulturno ljeto koje traje šest mjeseci i plod je dugogodišnjeg rada, planiranja i ustrajnosti.

Među ekipama koje su se prijavile za kuhanje vladala je prijateljska atmosfera sa puno šale i ugodnog međusobnog druženja.

Udruga Zavičajni klub Janko Mitrović iz Zelengrada, za koju su kuhali Željko Vidović, Ivo Dijan i Ante Gulan priredili su svim prisutnima ugodno iznenađenje, po prvi puta na manifestaciji posjetitelji su mogli probati rižoto od puža.

– Prvo smo skuhali puže, dinstali crveni luk na maslinovom ulju i maslacu. Kada su se puži skuhali izvadili smo ih iz kučica i skupa zajedno sa rižom stavili na dinstani bijeli luk kojem smo prethodno dodali češnjak i ostale začine. Potom smo lagano kuhali uz dodatak vegete i na kraju sjeckanog peršina. Poslužili smo našim gostima tako da smo prelili rižoto sa malo maslinovog ulja. Posjetitelji su se ugodno iznenadili da smo rižoto radili sa puževima jer obično se kuha tjestenina sa puževima ili se rade ražnjići od puževa sa povrćem što je u ovih šest godina često viđeno. Našu kombinaciju smo po prvi puta predstavili na pužijadi što nas raduje kao i činjenica da su konzumenti oduševljeni kombinacijom i okusom, rekao nam je Željko Vidović.

Za Udrugu Mali koraci iz Benkovca kuhali su Ante Čirjak, Zdravko Ercegovac i Marija Mijić koja je ujedno i predsjednica Udruge.

– Puževi kao namirnica sve više postaju hit u gastronomiji zadarskog zaleđa pogotovo kao gastro ponuda za turiste. Spremali smo domaće puževe na lešo sa standardnim umakom; maslinovo ulje, domaća kvasina, sol i papar. Drugo ponuđeno jelo na koje su gosti također dobro reagirali su puževi na brudet uz prilog od palente. Veseli nas da uz domaće posjetitelje bilo je gostiju iz inozemstva, pogotovo Njemačke i Austrije, kazala nam je Josipa Rubelj koja je prijateljski bodrila i pomagala u kuhanju veseloj ekipi.

Podsjetimo, Udruga za djecu, mlade i obitelj Mali koraci osnovani su u srpnju 2015. godine. Aktivnosti Udruge potiču poboljšanje kvalitete života djece, mladih i obitelji na području grada Benkovca. Raznim projektima članovi Udruge potiču izvannastavne aktivnosti da djeca i mladi imaju kutak u gradu gdje će na kvalitetan način provesti slobodno vrijeme.

Treba svakako istaknuti trud i rad Glazbenog društva iz Stankovaca koji su svečano otvorili i nastupali tijekom manifestacije. Povodom ove prigode razgovarali smo sa Ivanom Dubravicom.

– Ljeto je svakako naše razdoblje, nastupamo često po zadarskoj županiji na mnogobrojnim manifestacijama. Večeras smo se okupili u sastavu od dvadeset i šest članova glazbenika. Trudimo se, održavamo kontinuirano probe, družimo se, entuzijazam svih članova nas drži na okupu. Htio bi spomenuti jako lijepi kontakt koji imamo sa Glazbenim društvom Zreće, iz Slovenije. Međusobno se posjećujemo i održavamo koncerte u Sloveniji. Nedavno smo nastupili na Smotri glazbi iz srednje Dalmacije u Tisnom, gdje smo izveli instrumentalni repertoar pjesama Miše Kovača, naglasio je Ivan Dubravica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...