Cappelli planira uvoziti turističke radnike iz zemalja okruženja kako bi zadovoljio potrebe za sezoncima

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u subotu kako je broj gostiju u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj porastao između 22 i 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te da je u prvih osam dana srpnja broj gostiju porastao za oko osam posto, a broj noćenja za 15 posto.

Gostujući u Dnevniku Nove TV Cappelli  je rekao da je i planiran rast veći od europskog prosjeka koji iznosi oko tri posto.

„Planiramo da će nam do kraja godine povećanje u odnosu na prošlu godinu biti 10 posto“, rekao je, dodajući da u ovoj godini očekuje i oko 800 milijuna eura investicija u hotelskoj industriji.

„Do kraja godine će biti otvoreno četrdesetak hotela, svi s četiri ili pet zvjezdica. Ove godine imat ćemo i novih tri tisuće kreveta u odnosu na prošlu godinu, idemo prema brojkama koje su potrebne Hrvatskoj u ovom trenutku, da do kraja 2020. izgradimo od 350 do 400 hotela, što manjih što većih, ali visoke kategorije”, rekao je Cappelli. Otkrio je i da probleme s nedostatkom radne snage u turizmu namjerava kratkoročno riješiti ugovorom s nekom od susjednih država.

„Uspjeli smo pronaći oko tisuću i pol novih djelatnika koji će raditi u turizmu, ali mislim da ćemo nekim potezima s državama u našem okruženju, potpisivanjem možda jednog ugovora, uspjeti do 1. kolovoza dobiti novu brojku kojom možemo kratkoročno spašavati ovu turističku godinu. Dugoročno, kroz centre kompetencije, doškolovanje i sve aktivnosti koje smo planirali, uspjet ćemo pronaći ono što hrvatskom turizmu treba. U ovom trenutku u hrvatskom turizmu radi oko 150.000 djelatnika. Sljedećih godina povećanjem svih ovih kapaciteta trebat će vrlo kvalitetnog kadra. Mislim da ćemo na taj način sljedeće dvije, tri godine naći kvalitetu, a ovo ćemo kratkoročno riješiti ove godine”, rekao je Cappelli.

Na pitanje kako se mogu riješiti slučajevi poput hotela Haludova u Malinskoj na Krku, koji već 16 godina čeka obnovu i u vlasništvu je ruskih investitora, Cappelli je odgovorio  da mu je taj problem poznat te da se do vlasnika pokušava doći na sve načine.

„Pokušavamo naći sve modele i diplomatskim putem doći do vlasnika i razgovarati s njim, a pokušat ćemo i nekom poreznom politikom. Nadam se da će vlasnik konačno shvatiti što želi hrvatska država i da ćemo na neki način, neću reći primorati, ali vodeći kvalitetan razgovor svih dionika naći način da se odupremo sličnim situacijama“, rekao je Cappelli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...