Četvrti Festival češnjaka Zadarske županije; Domaći i inozemni kupci oduševljeni ponudom

U Benkovcu se uz zvuke izvornih glazbala i napjeva održao četvrti Festival češnjaka Zadarske županije. Na Trgu domovinske zahvalnosti veliki broj zainteresiranih kupaca obilazili su 12 proizvođača koji su u ponudu stavili bijeli i crveni češnjak koji se uzgaja na području Ravnih kotara.

Ovom prilikom razgovarali smo sa Snježanom Perić, predsjednicom Udruge Rešta iz Benkovca.

Cilj festivala je potaknuti poljoprivrednike na još veću proizvodnju češnjaka. Također, želimo motivirati mladi naraštaj da nastave s uzgojem a svakako bi bilo potrebno da se proizvodnja poveća jer za to ima potencijala. Količina koja se trenutno proizvodi je dovoljna samo za prodaju na području zadarske županije. Benkovačko područje je idealno za uzgoj češnjaka koji ima posebnu nutritivnu vrijednost zbog kvalitete zemlje. Prije domovinskog rata na ovom području je bio poznat tzv. brgudski češnjak, autohtona sorta ovog područja koji se izvozio u velikim količinama. Benkovački kraj je živio od navedene proizvodnje ali nažalost kroz rat na benkovačkom području i šire se izgubilo sjeme autohtonog brgudskog češnjaka. Udruga Rešta u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu ispituje novu sortu češnjaka s područja Benkovca koja bi zamijenila poznati brgudski češnjak, rekla nam je Snježana Perić.

Oko 20 hektara češnjaka je podignuto na području Ravnih kotara. Problem uzgajivačima češnjaka su male parcele gdje se uglavnom radi ručno što usporava i smanjuje proizvodnju.

Problem malih parcela nastojimo riješiti s nadležnim institucijama, radi se na okrupnjavanju zemljišta. U Slavoniji ima udruga Cerić, imaju oko 50 hektara i rade strojno čime im je proizvodnja češnjaka uvelike olakšana, kazala nam je Snježana Perić.

Udruga Rešta najbolje prodaje svoj češnjak na benkovačkom sajmu i po sajmovima na Vrani, u Novigradu i Posedarju. Na četvrtom Festivalu češnjaka Zadarske županije, uz domaće kupce i inozemni kupci iz Italije i Njemačke su rado kupovali. Od Snježane Perić doznajemo da se kući ne vraćaju bez rešte češnjaka i domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...