Croazia Art Attack dovodi hrvatske umjetnike iz Rima u Zadar

Croazia Art Attack svojevrsni je kolaž hrvatskih umjetnika iz Rima, nastao kao rezultat koncepcije o identitetu kao zajedničkoj niti koja povezuje postav izložbe.

Riječ je o zajedničkome umjetničkome prostoru koji spaja petero umjetnika koji izlažu svoje radove. Autori su s jedne strane ili rođeni u Hrvatskoj ili pak drugdje, ali su hrvatske nacionalnosti; dok s druge strane žive ili su pak svoj umjetnički studij završili u Rimu. Zanimljivo je istaknuti i različitost umjetničkoga pristupa. Neki su akademski slikari, neki su prigrlili slikarstvo kao oblik izražavanja koji ih prati. Ključna je točka kolaža upravo identitetska dinamika te pitanje otkrivanja njezinih preostalih tragova.

Možda odgovor ostaje u zraku, a na nama je da ga otkrijemo, kao što Tin Ujević, jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća, u svojoj pjesmi Zapis na pragu kaže: Ja puštam i drugog da govori za me. Upravo to vrijedi i za ove radove.

Putujuća izložba „CROAZIA Art Attack“ predstavlja djela pet umjetnika hrvatskog porijekla koji žive i rade u Gradu Rimu : Andro Grdinić, Sanja Knez, Antun Sbutega, Mirjana Sara Sophia, Ruža Gagulić.

Put ove izložbe započeo je 11. veljače 2017. u Rimu. Udruga Hrvatsko talijanski mozaik Rim pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Biblioteka Grada Rima, Udruga Jedna musika iz Molisea, Isola Croata del Molise i Naš život iz Molisea. Na otvaranju izložbe sudjeluje Moliški hrvat Matteo Vetta koji će izvodit muzički program.

Otvaranje izložbe biti će u Zadru 3. kolovoza 2017.g. u 19.00 sati u sjedištu „Zajednica Talijana Zadar“ . Projekt „Croazia Art Attack” ©Mosaico Italo Croato Roma-Zrinka Bačić 2016


Mirjana Sara Sophia umjetničko je ime Mirjane Banić, koja je rođena u Zadru, a živi u Rimu. Inžinjer je elektrotehnike, a diplomirala je na Sveučilištu u Milanu. Mirjana proučava i slika na geometrijskome temelju zlatnoga reza, čiji je veliki poznavatelj. Dosada je sudjelovala na brojnim grupnim izložbama u cijeloj Europi: u Rimu, Firenci, Parizu, Montrealu, Spoletu, Brugesu, Amsterdamu, Napulju, Palermu (Bijenale u Palermu), Bruxellesu, Ferrari te je imala čitav niz samostalnih izložbi, i to u sljedećim gradovima: Assis (2010.), Rim (2013.), Palau (2014.), Tempio Pausania (2014.), Cagliari (2015.).

Ruža Gagulić rođena je u Bosni i Hercegovini, a trenutno živi i radi u Rimu, gdje je 1993. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Između 1992. i 1996. posao je vodi u Njemačku, između Münchena i Nürnberga, gdje se posvećuje sakralnom slikarstvu, oslikavajući oltarne pale za crkvu svete Ane u Münchenu i crkvu svetoga Mihovila u Nürnbergu. Nakon toga iskustva vraća se u Italiju te se posvećuje umjetničkome istraživanju koje se razlikuje od tout court slikarstva, želeći pritom stvarati radove koji se ne ograničavaju na reprodukciju stvarnosti, već su u interakciji s četvrtom dimenzijom, koja se u ovom smislu može pojmiti kao dio uma u kojemu se rađaju i žive percepcije, intuicije, u biti sve ono što nije obuhvaćeno fizičkim prostorom. Potraga za četvrtom dimenzijom polazi od medija na kojima umjetnica razvija svoj rad: to nisu više platna ili ploče, već proziran materijal kao što je primjerice pleksiglas, koji, kada je oslikan i izrezbaren te kada ga se nasloni blizu zida, nije više isključivo jednostavna trodimenzionalna skulptura: reflektirajući vlastitu sjenu na zid u pozadini, oslikani objekt doslovno „nestaje“ iz vida, prikriven vlastitom sjenom, koja postaje pravo umjetničko djelo. Radovi Ruže Gagulić bili su izloženi u brojnim muzejima u Italiji i inozemstvu.

Andro Grdinić rođen je 1984. godine u Zagrebu. 2006. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu. Samostalne izložbe imao je 2009. godine (izložba pod nazivom Cioccolato extrafine u Galeriji Elle Arte Contemporanea u Rimu, u organizaciji Elettre Porfido i Letizije Cortina) i 2014. godine (izložba pod nazivom Eternal-bilaterale – Richard Rizzo & Andro Grdinic u Galeriji Robert Kananaj u Torontu). Grupne izložbe: izložba u Fondo Frasca di Buscate 2012. godine; izložba pod nazivom NO SWIMMING u Project Gallery u Torontu u studenome 2013. godine,  organizator Oscar Figueroa. 2015. godine Grdinić pobjeđuje na natječaju Nagrada proročanstva sadašnjosti Expo 2015. (Premio Profezie Presenti Expo 2015.), u organizaciji udruge Propilei snc. Sudjeluje na izložbi nastaloj kao rezultat natječaja Nagrada proročanstva sadašnjosti u sklopu sajma Expo 2015. u Muzeju Spazio Oberdan u Milanu 2015. godine.

Sanja Knez se nakon završene Matematičke gimnazije u Zagrebu 1983. godine upisuje na Građevinski fakultet u Zagrebu. Od 2009. godine približava se slikarstvu te studira u radionici Bottega profesorice Marije Maddalene Orelli. Sudjeluje na raznim grupnim izložbama: Dio, Biblioteca Elsa Morante u Ostiji (Rim, 2010. godine); Rimsko pučko učilište (UPTER), Vilaggio Azzuro (Rim, 2012.); Dio, Rimsko pučko učilište (UPTER), Vilaggio Azzuro (Rim, 2014.); Rimsko pučko učilište (UPTER), Vilaggio Azzuro (Rim, 2015.); Tra Le Antiche Ruote, Muzej Le Carrozze d’Epoca (Rim, 2015.).

Antun Sbutega rođen je 1949. godine u Kotoru kao potomak autohtone hrvatske obitelji iz Boke Kotorske. Diplomirao je na Ekonomskome fakultetu u Beogradu, gdje je dobio magisterij i doktorat. Radio je kao sveučilišni profesor na Pomorskome fakultetu, a 1991. seli se s obitelji iz Crne Gore u Rim, gdje trenutno živi. Do kraja 2006. godine radio je pri Kongregaciji za evangelizaciju naroda (Vatikan), u sklopu koje se bavio pitanjem financiranja katoličkih misija u svijetu. Bio je prvi veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici te član Suverenoga malteškoga vojnog reda. Autor je brojnih znanstvenih članaka i knjiga o ekonomiji, povijesti, kulturi i diplomaciji te dramaturških i književnih djela. Slikarstvo je njegova strast još od djetinjstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...