Dok su požari harali Dalmacijom ova tvrtka se bavila njihovim mapiranjem i arhiviranjem kako bi poslala važnu poruku

Požari koji su iznenadili splitsko područje prije nekoliko dana na sreću su pod kontrolom, ali štete se još uvijek zbrajaju, i to ne samo materijalne. Split dugo vremena nije doživio ništa slično, ali nije jedini grad na našoj obali koji je svakog ljeta ugrožen na ovaj način. Upravo zbog toga dobro će doći Story Map koji je predstavila tvrtka GDi, a bavi se mapiranjem pogođenih područja, piše Netokracija.

Story Map zapravo je agregator priča na temu požara i fotografija koje se uz te priče vežu te u svojoj osnovi povezuje priče i fotografije s geografskom lokacijom na kojoj su napravljene. Mapa koristi Esri ArcGIS tehnologiju i u potpunosti je interaktivna, što znači da korisnici mogu pregledavati podatke u potpunoj simbiozi ove tehnologije i klasičnog sučelja online karte.

Klikom na bilo koju od lokacija na kojima su zabilježeni požari, korisnici mogu vidjeti sve fotografije snimljene na toj lokaciji, s izvorima s kojih su fotografije preuzete. Na ovaj način moguće je vidjeti na kojem se području zabilježilo najviše fotografija, ali i pregledavati fotografije na jednome mjestu iz više izvora.

Najavljene i nadogradnje interaktivne mape

Ovakve vrste mapa postoje već neko vrijeme, a namijenjene su povezivanju priča s lokacijama na kojima se ista priča odvijala. Na žalost, ova priča nije previše sretna, ali vjerujemo kako će korisnici svakako imati koristi od ove mape. Neven Bahtijarević iz tvrtke GDi rekao nam je kako GDi svakako prati razvoj situacije i uvjerio nas kako će mapa biti obnavljana što je moguće više kako bi svi oni koji posjete stranicu imali najsvježije informacije.

Također, Neven napominje kako ovo nije prvi puta da GDi koristi ovu vrstu rješenja, ali i kako su uvijek spremni pomoći unesrećenima na način na koji to najbolje znaju:

– Moderna geoinformacijska rješenja mogu uvelike pomoći kod ovakvih situacija. GDi je spremnost za pomoć pokazala i 2014. kod velikih poplava kada smo nadležnima na raspolaganje stavili interpretirane satelitske snimke iz kojih se moglo vidjeti koje područje je poplavljeno.

Iako je projek i više nego koristan, ipak se nadamo kako u budućnosti ovaj tip mapa nećemo često gledati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...