Cestitka_Uskrs

Eli Pijaca Plavšić: “Nevjerojatno je da smjena Dijane Vican nije bila tema u Vladi!”

Gošća Dnevnika N1 televizije bila je Eli Pijaca Plavšić iz GOOD inicijative za građanski odgoj.

Oštro ste reagirali na jučerašnji sastanak u Vladi, tražite smjenu Dijane Vican. Zbog čega?

Oštro smo reagirali, a to tako radimo više od godinu dana. Na prosvjedima smo imali tri zahtjeva, jedan je bio smjena bivšeg ministra Barišića i to je ispunjeno, a dva zahtjeva nisu ispunjena – smjena Vican i raspisivanje novog natječaja za Radnu skupinu za obrazovnu reformu. Jedino što je misteriozno u cijelom procesu je tko je izradio taj Akcijski plan, promijenjeno je 66 posto dokumenta i kako je moguće da nitko od članova Povjerenstva u tome nije sudjelovao i ne zna tko ga je izradio. Povjerenstvo ne razumije kako se treba odnositi prema Strategiji. Ali najveći je problem što se na zna tko je izradio dokument.

Kako gledate na ovo kupovanje vremena do rujna kad bi se trebao predstaviti novi akcijski plan provedbe strategije. Jučer na sastanku kod premijera smjena Vican nije bila tema.

Nevjerojatno je da smjena Vican nije bila tema tog sastanka, a što bi bilo logično jer očigledno netko nije odradio svoj posao. Ovo je prvi premijer koji ima podršku i vlasti i oporbe, dobrog dijela akademske zajednice, udruga civilnog društva i dijela javnosti, pa ima priliku postići konsenzus. Iz kojeg razloga premijer ne smjenjuje ljude koji ne rade svoj posao, meni nije jasno.

Kako ocjenjujete rad nove ministrice obrazovanja?

Što se tiče uloge Vican u Povjerenstvu, ona tu nema ingerenciju jer je Povjerenstvo osnovano pri uredu premijera, ali bi trebala imati dobru suradnju s premijerom i surađivati. Mislim da je dobro što je zaustavila imenovanje novih članova Nacionalog vijeća, koji pripadaju marginalnim skupinama. U sljedećih desetak dana bit će raspisivanje novog natječaja i pitanje je kako će se prema tome odnositi. Pred njom je jako puno posla. Vrijeme je, a što smo zahtijevali i na prosvjedima, da se donese strateški dokument – dekleracija o obrazovanju, jer se u RH vlasti često mijenjaju i svaka ima svoju reformu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...