Festival nature i kulture u Novigradu; Promocija zaštićenih i Natura 2000 područja

Ovog vikenda ne propustite manifestaciju pod nazivom FESTIVAL NATURE I KULTURE, Ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, koji po drugi put organiziraju  JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije„Natura Jadera“ i Infocentar „Kula Buta“, Natura 2000 u Novigradu.

Festival će se održavati 22. i 23. srpnja 2017.g. (subota i nedjelja) s početkom u 20 sati u staroj jezgri Novigrada i u Infocentru „Kula Buta“ Natura 2000.

Cilj festivala je prezentacija i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora te njihove okolice, kao i njenih stanovnika , promocija kulturne i tradicijske baštine, te  podrška ekonomiji lokalne zajednice.

Natura 2000 je program stvoren s ciljem očuvanja europske bioraznolikosti i okoliša te stavljanja naglaska na razvijanje ekološke svijesti. U mrežu Nature 2000 uključene su šume i močvare, travnjaci te morska i obalna područja, staništa stotine ugroženih vrsta,  stoga Naturu 2000 treba gledati kao veliku priliku, a ne kočnicu u razvoju i upravo je ona način održivog razvoja čiji je cilj nastaviti kvalitetan suživot čovjeka i prirode.

Nažalost još postoji predrasuda kako je očuvana priroda zapreka gospodarstvu. U stvari, ova područja omogućit će održivi razvoj i učinkovito gospodarenje resursima. Učinkovito upravljanje Natura  mrežom  spriječit će uništavanje temeljnih prirodnih vrijednosti i resursa naše zemlje, štititi javni prostor te omogućiti gospodarski rast kroz investicije koje doprinose održivom razvoju Hrvatske. Ljudske aktivnosti (poljoprivreda, ribarstvo, turizam) koje se provode unutar Natura 2000 područja mogu profitirati jer ta područja stvaraju dodanu vrijednost njihovim proizvodima te kroz privlačenje investicija (EU fondovi, privatne investicije) mogu osigurati povećanje i diversifikaciju prihoda.

FESTIVAL NATURE I KULTURE je nezaobilazan događaj u svrhu integracije zaštite prirode i održivog lokalnog društveno-gospodarskog razvoja kako bi zaštićena i Natura 2000 područja ostala očuvana za buduće generacije.

I ove godine otvaramo Festival s zanimljivim predavanjem o Natura 2000 područjima, nakon čega možete posjetiti zavičajni muzej i upoznati se s poviješću ovog kraja, razgledati izložbe fotografija , zatim likovne uratke naših umjetnika i kreativaca, isprobati razne delicije, kupiti razne proizvode i na kraju se zabaviti uz naš glazbeni program, a drugi dan vas očekuje zanimljiva radionica na temu Eterična ulja ovog kraja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...