u dresu reprezentacije

Genij igre za vječnost; Pogledajte kako je Krešo zabio 27 koševa Talijanima na Svjetskom prvenstvu

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Kreše Ćosića, legende košarke koji nas je napustio u svibnju prije 22. godine prisjetio se i YouTube kanal mozartofbasketball postavivši video njegova nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, kada je na Svjetskom prvenstvu 1970. Talijanima zabio čak 27 koševa.

Sa Zadrom je Krešo osvojio pet naslova nacionalnog prvaka, a put ga je odveo u Ameriku, gdje je studirao na sveučilištu Brigham Young u Provu u kojem je osvojio dva naslova u sveučilišnoj košarkaškoj ligi, rušio rekord u broju koševa i skokova te izborio mjesto u All Star momčadi, a još danas se na Sveučilištu čuva dres s njegovim imenom.

Iako je postao prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, Ćosić je odbio ponude NBA momčadi te se odlučio na povratak u domovinu. Ponovno je igrao u Zadru, a zatim preselio u ljubljansku Brest Olimpiju i talijanski Virtus iz Bologne. Uslijedio je novi povratak u Hrvatsku, ali mu je destinacija bila Cibona u kojoj je i zaključio karijeru.

Nastupao je Ćosić i za jugoslavensku reprezentaciju, zabilježio je 303 nastupa i osvojio 14 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava i Olimpijskih igara. Sedam godina uzastopce je zaslužio mjesto u prvoj petorci Europe. Bio je i trener splitske Jugoplastike, Dietor iz Bologne i AEK-a, a vodio je i 83 puta reprezentaciju Jugoslavije i osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Ostavi komentar koristeći Facebook