Grbin stao na stranu iznajmljivača, protivi se poskupljenju boravišne pristojbe

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik te stranke Peđa Grbin usprotivio se u ponedjeljak najavama poskupljenja boravišne pristojbe, ističući kako to nije mjera kojom bi se trebao poticati turizam kroz cijelu godinu.

– SDP apsolutno podupire intenciju da se djelovanje Hrvatske turističke zajednice intenzivira na način da se pojačaju marketinške aktivnosti i poticanje cjelogodišnjeg turizma, no poskupljenje boravišne pristojbe ne može biti sredstvo kojim ćemo to postići, poručio je Grbin na konferenciji za novinare u Puli.

Neprihvatljivim smatra obrazloženje kako bi boravišna pristojba trebala biti viša jer se njena cijenanije mijenjala godinama.

– Hrvatska turistička zajednica zahtijeva jedno duboko promišljanje oko toga je li njen način funkcioniranja dobar i mogu li se postići neke racionalizacije u njenom poslovanju. Tek nakon toga te raspravom i usvajanjem paketa turističkih zakona, koji uključuju i zakon o boravišnoj pristojbi, možemo utvrditi treba li i za koliko poskupiti boravišnu pristojbu, kazao je Grbin.

Dodao je kako se u posljednje dvije godine u Hrvatskoj bilježi porast od 50 milijuna kuna obračuna od boravišne pristojbe, “no očito nekome to nije dosta, već traži dodatno poskupljenje”.

Naglasio je kako za SDP nije prihvatljiv “ovakav paušalni način poskupljenja boravišne pristojbe” kao parafiskalnog nameta, pozivajući vladajuće da odustanu od najavljenog poskupljenja te se koncentriraju na raspravu o tome kako poboljšati rad i funkcioniranje turističkih zajednica.

– Imajući u vidu i povećanje PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, jasno je da se u odnosu na turizam i ugostiteljstvo vodi izuzetno loša politika, koja je koncentrirana na mužnju umjesto na suradnju vlasti, lokalne samouprave i privatnog sektora, dodao je Grbin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...