I policajci bježe van Hrvatske: “Dao je otkaz, napravio feštu i otišao u Njemačku voziti autobus”

Ima nekih desetak dana kako se voditelj smjene jedne policijske postaje nadređenom požalio da ne može iznaći načina kako napraviti raspored da postojeći broj policajaca “rastegne” na dežurstva, autoophodnje, opservacije… jer jednostavno nema dovoljno ljudi. U minusu je, napisao je, za tri čovjeka jer ljude mora pustiti i na godišnji, a k’o za vraga uvijek se zalomi da je netko i na bolovanju, piše Večernji.

Od policajca do vozača busa

S 1. srpnja ove godine njegova postaja, navodi, broji najmanje ljudstva od osamostaljenja Hrvatske. Mjesecima odlazi na posao s grčem u želucu jer što ako se dogodi nešto što zbog nedostatka policajaca neće moći pokriti, a kamo li riješiti? Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević je – navodi taj voditelj smjene – nedavno pitao zbog čega nekom zgodom kad se šetao gradom nije na tom potezu kojim je hodao vidio policajca. “Eh, što bih ja tek dao za tog jednog policijskog službenika”, piše voditelj smjene, apelirajući na zdrav razum da, unatoč tome što su financije problem i novca manjka, sigurnost građana ipak bude ono što nema cijenu.

Treću godinu zaredom statistike u MUP-u bilježe da policajci – očito nezadovoljni plaćom manjom od prosječne u Hrvatskoj, koja za početnike nastanjene u Zagrebu bez uzdržavanih članova obitelji iznosi oko 3800 kuna – daju otkaze, u naponu snage odlaze u mirovinu te uzimaju neplaćene dopuste tijekom kojih u dosta slučajeva ili u inozemstvu rade na crno ili uče jezik, da u dogledno vrijeme mogu otići. Po ove tri osnove od početka godine otišlo ih je 197, odnosno njih oko 32 mjesečno. Od onih koji su dali otkaze dobar dio to je učinio jer su odlučili potražiti neki bolje plaćen posao u Njemačkoj. Ili Irskoj.

Od 2014. godine naovamo otkaze je dalo 288 policajaca. Te je 2014. godine otkaze dalo i dvadesetak pripadnika Specijalne jedinice policije koji su novi posao pronašli na poslovima sigurnosti i osiguranja u Afganistanu, Iraku, Kosovu… i to za plaću od četiri do osam tisuća američkih dolara, uz osiguran smještaj i avionske karte. Jedan od specijalaca koji je otišao iz MUP-a opisao nam je da je mahom bila riječ o ljudima starima od 30 do 40 godina, koji su u Specijalnoj policiji radili između deset i 20 godina. Razlozi njihova odlaska bili su financijske prirode, a dio ih se s plaćom od 6000 kuna drukčije nije ni mogao izvući iz kredita u švicarcima. Prije odlaska tražili su od MUP-a neplaćeni dopust u trajanju od godine dana, koliko im je, izračunali su, bilo dovoljno da se izvuku iz stiske. No, nekima su zahtjevi prošli, a nekima ne pa su se odlučili na sporazumni raskid radnog odnosa.

Lani se za sporazumni prekid radnog odnosa odlučilo 110 policijskih službenika. Od početka godine otišlo ih je pedeset dvoje. Među njima je i policajac s desetogodišnjim stažem koji je bio radio u Upravi za posebne poslove sigurnosti, koja inače među samim policajcima slovi za elitniju i bolje plaćenu službu i u kojoj se na poslovima čuvanja političara lako “nabiju” dnevnice i prekovremeni. Ipak, policajac je odlučio ostaviti posao i danas u Njemačkoj vozi – autobus.

– Prije nego što je otišao, položio je za vozača. Zatim je dao otkaz, napravio feštu i otputovao – prepričavaju njegovi kolege dodavši kako je slučajeva poput ovoga napretek.

Spominje se i da samo u zagrebačkoj policijskoj postaji Centar nedostaje najmanje četrdesetak policajaca. Među onima koji su dali otkaze najbrojniji su policajci s pet i šest godina radnog staža. Od 2014. godine naovamo takvih je otišlo više od 70. No, odlaze i oni s više od dvadeset godina radnog staža. U istom razdoblju otišlo ih je dvadesetak.

– Izuzetno smo žalosni što je došlo do toga da se policijski službenici sve više odlučuju za odlazak iz MUP-a, osobito davanjem otkaza. Tragično je da je većinom riječ o mlađim ljudima u naponu snage i profesionalnog razvoja koji bi ono najbolje tek trebali dati policiji. Brojke i trend zabrinjavaju jer tako se nešto u prošlosti događalo samo sporadično. I odlasci u mirovinu često su povezani s istim razlozima kao i oni koji “tjeraju” mlađe policajce na prekid radnog odnosa – kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, koji je od MUP-a zatražio podatke o otkazima policajaca uočivši da se u policijskim redovima “nešto događa”.

Više pročitajte na Večernjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...