Inspekcija danas stiže u “zoološki” u Zatonu Obrovačkom gdje životinje žive u katastrofalnim uvjetima

Jačim ili slabijim intenzitetom, priča traje već više od desetljeća. Svakih nekoliko godina netko od zgroženih posjetitelja improviziranog zoološkog vrta u sklopu restorana Anita u Zatonu Obrovačkom snimi nekoliko fotografija, kompromitirajuće snimke i svoje komentare o groznim uvjetima za životinje proslijedi medijima, priča potraje dan ili dva i na koncu se sve zaboravi.

Počelo je još sredinom 2000-tih kada su brojni aktivisti udruga za zaštitu životinja upozoravali nadležne da životinje u nastambama žive u katastrofalnim uvjetima.

Nojevi, magarci, sokoli, rode, majmun i mnoge druge životinje, ponovno su dospjeli u fokus javnosti 2010. godine kada se Mirela Holy u Hrvatskom saboru požalila da vlasnik Milan Anić konstantno povećava broj životinja te da žive u uvjetima nedostojnima živog bića. U odgovoru zastupnici je tadašnja premijerka Jadranka Kosor otkrila da je veterinarski inspektor izašao na teren, izvršio inspekcijski nadzor pri čemu je utvrdio da su životinje smještene u adekvatne boksove s hranilicama i pojilicama, te da je prostor uredan i održavan, javlja RTL.

U godinama koje su uslijedile mnogi su mediji pisali o ovom improviziranom zoološkom vrtu, no, iznenađujuće, u pozitivnom kontekstu predstavljajući sve kao atrakciju za goste restorana i slučajne prolaznike Jadranskom magistralom.

Ipak, prije nekoliko dana je Facebook stranica koja brine o životinjama Malina on wheels objavila fotografiju i potresni komentar jedne aktivistice koja se našla u Zatonu Obrovačkom.

“Bila sam u Zatonu Benkovačkom, i tamo ima zoološki vrt, životinje na onoj žegi, lisica mršava,jadna, nojevi nemaju ni perja, jednom nešto nije u redu s nogom, imaju majmuna koji je također toliko jadan u tom malom kavezu, depresivan, srce mi se slomilo, zatim afrički paun kome fali pola krila, krv curi, ja moram to podijeliti s nekim, da odu tamo provjeriti stanje, i da li uopće itko vodi brigu o njima osim što im daju jesti,mislim meni životinje ne izgledaju baš ok i sretne”, napisala je aktivistica.

Lavina je krenula. Korisnici društvenih mreža i neki mediji objavili su priču i pozivali državu da napravi svoje. I čini se da bi pritisak javnosti mogao uroditi plodom.

Kao što je poznato, inspektori Ministarstva poljoprivrede uobičajeno rade po godišnjem planu, no po prijavama određenih nepravilnosti promptno izlaze na teren.

Kontaktirali smo Ministarstvo iz kojeg su nam potvrdili da je slučaj improviziranog zoološkog vrta prijavljen te da je inspekcija u tijeku.

A tijekom dana bismo trebali doznati i rezultate inspekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...