Institut za javne financije dao ocjene; 0 za transparentnost pet zadarskih općina, tek dva odlikaša!

Institut za javne financije napravio je analizu proračunske transparentnosti županija, gradova i općina.

Jesu li dobili peticu, kraljevsku trojku, neprolaznu jedinicu ili pak su pogrđeni nulom, ovisilo je o tomu da li su predali dokumentaciju o godišnjem izvršenju proračuna za 2015., polugodišnjem izvršenju proračuna za 2016., prijedlogu proračuna za 2017., izglasanom proračunu za 2017. te proračunski vodič za građane za 2017.

Funkcioniraju li naše općine otvoreno, legalno i po propisima ili im je ipak draži model po kojem je načelnik lokalni šerif, a novac kojim se raspolaže isključivo “posao” grupe vladajućih?

Zadarske se općine po ocjenama nisu proslavile.

Imamo tek dva štrebera ili odlikaša – općinu Starigrad i Sukošan.

Nije teško dobiti peticu! Prošle smo godine imali četvorku i obećao sam kako ćemo se popraviti. Uložili smo samo malo više truda i vremena u smislu javne objave dokumenata putem kojih se javnost upoznaje s radom i trošenjem općinskih sredstava, i to je zapravo to, kaže nam načelnik Sukošana Ante Martinac.

Na popravni, s jedinicom na papiru idu Pakoštane, Povljana, Ražanac, Vrsi i Zemunik Donji.

Tek prolaznu ocjenu, dvojku dobilo je Bibinje, Galovac, Kukljica, Lišane, Sv. Filip i Jakov i Preko.

Trojkom su ocijenjeni Jasenice, Novigrad, Škabrnja i Vir.

Dobrom četvorkom pohvaliti se mogu tek Privlaka, Polača, Kali i Gračac.

Nulu, ocjenu koju kao takvu niti ne poznajemo, ali koja govoreći školskim rječnikom znači automatski pad godine i ne pruža priliku ni za popravnim dobili su Pašman, Poličnik, Posedarje, Sali i Stankovci.

To je nažalost rad prethodnika. Mi ćemo svakako to ispraviti. Javnost ćemo upoznati s dokumentacijom i prema istoj biti potpuno transparentni, obećaje novi načelnik Posedarja Ivica Klanac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...