Istrani pokrenuli inicijativu za izdvajanje iz Hrvatske

Prije tjedan dana otvoren je blog pod nazivom Republika Istra, a na Facebooku još ranije stranica Republika Istra, piše Index.

Na blogu, prevedeno na nekoliko jezika, piše: “Istra – Samostalna država. Vajk bila, vajk će biti. (…) Istra je država, Istrijan je nacionalnost, Istrijan je svatko onaj tko: poštuje sve Istarske narodne skupine, njihove jezike, dijalekte, i govore te njihove užance i tradicije; prihvaća njene kulture – naročito kulturu suživota; djeluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, za unapređenje Istre i za dobrobit njenih građana.”

Otok na mjestu poluotoka

“Mi nismo Talijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma”, navodi se na blogu.

Na Facebook stranici stoji podatak kako inicijativa datira s kraja prošle godine i da je njezin cilj “regionalna autonomija Istre”. Među objavama je i poruka “Činimo otok na mjesto poluotoka!”.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...