Ivica Maštruko, diplomat s Ugljana: “U Hrvatsku su zbog spora sa Slovenijom svi izgubili povjerenje”

Europska komisija danas je iz Strasbourga poručila kako očekuje da Hrvatska i Slovenija implementiraju presudu Arbitražnog suda o teritorijalnom sporu te se time efektivno svrstala na slovensku stranu.

Index se za komentar poruke iz Europe obratio uglednom hrvatskom diplomatu Ivici Maštruku.

“Većina današnjih izjava spada u krug izjava uobičajenih fraza koje se upotrebljavaju te one nemaju osobitu težinu. U pravilu su to dvije skupine izjava. Prva je – riješite te sporove bilateralnim razgovorima i dogovorima. Druga je – poštujte odluke međunarodnih institucija, sudova i slično. Tako i mi postupamo kad se trebamo izjašnjavati o sporovima, bilo o Europi, Bliskom istoku ili Aziji. Zatražimo rješavanje sporova mirnim putem i bilateralno ili pak putem međunarodnih institucija. To su uobičajene fraze, to se moglo očekivati”, kaže nam Maštruko.

Na pitanje o tome radi li se u ovom slučaju o porazu hrvatske diplomacije, Maštruko naglašava kako je odluka Arbitražnog suda kompromisna.

Maštruko za Index: Mora se ići na kompromis

“Nema nikakvog diplomatskog poraza tu, uvijek je u takvim sporovima bitan kompromis i mora se ići na kompromis, a ovo rješenje jest kompromisno. Ne vidim razloga da ga Hrvatska ne prihvati. Međutim, s obzirom na to da je hrvatska vlada sada u pat poziciji i da je vezana odlukama Sabora, ona praktički nema mogućnosti nikakvog poteza.

Postoji određen prostor doduše – umjesto formalno prizna odluku Suda, može je pretvoriti u bilateralni sporazum – dakle, pošto je Sabor donio odluku da ne prihvaća ishod arbitraže, može se pregovarati sa Slovencima za svaku točku pojedinačno te to bilateralno dogovoriti. Time bi se praktički prihvatila arbitraža, ali kao bilateralni sporazum. To je jedna mogućnost.

Slovenci neće pristati na novo sudovanje, nisu ni ranije, neće ni sada. Ni njima nisu sve točke arbitraže drage, obje strane su nezadovoljne u detaljima, kamo sreće da Hrvatska nije odustala od toga, sad bismo imali riješen problem”.

“Slovenci na ovome rade 25 godina kao država”

“Slovencima je izlazak i kontakt s otvorenim morem bio najbitniji, a nisu to dobili, već su dobili “junction”. Oni na tome rade 25 godina, ne samo njihova diplomacija, nego i druge njihove profesionalne grupe, oni kao država rade na tome, to je jedan od njihova tri strateška cilja, sve državne institucije rade na tome, cijela država.

Ne bih rekao da treba optužiti naše profesionalce u diplomaciji oko ovoga, to je više pitanje pristupa države rješenju problema. No, nameće se drugi problem – tko će sad vjerovati Hrvatskoj za bilo kakvo sudovanje. Kako da nam vjeruju Crna Gora, BiH, Srbija?

Mi smo ovim stavom, iako za njega formalno nema sankcija, navukli na sebe imidž troublemakera na Balkanu”, zaključuje Maštruko u razgovoru za Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...