Između Vira i Molata u dva dana ulovljena tri morska psa; “Vukao me prema moru, borba je trajala 10-ak minuta”

Počeo sam izvlačiti parangal i odmah osjetio kako me nešto vuče. Nakon 300-tinjak metara vidio sam da je nešto veliko isplivalo na površinu, kaže Stipe Šarić (26). U subotu oko 5 sati iz mora između Vira i Molata izvukao je morskog psa teškog 20 kg i dugačkog 1,70 metara, piše 24.sata.

– Nije puno ludovao dok ga nisam dovukao do broda, tek onda je poludio. Vukao me prema moru, a ja njega prema brodu. Borba je potrajala 10-ak minuta. Nakon toga prebacio sam ga u brod – opisao nam je Stipe.

Kaže kako je parangal u more, milju daleko od virske obale, bacio u petak navečer. I prije je na tome mjestu lovio morske pse, ali nikad tako velikog. Pretpostavlja da je ulovio kostelja.

– To je vrsta koja nema zube, hrani se ribom i račićima, nije opasan za ljude i nije zaštićen u Jadranu. Obično tamo gdje se nalazi jedan ima ih i više jer se kreću u masama – kazao nam je Stipe.

Samo dan kasnije, u nedjelju oko 18 sati, također između Vira i Molata, Vlado Jurašin (63) ulovio je dva manja morska psa.

– Parangal sam bacio u petak navečer na dubinu od 40 metara. Većeg morskog psa sam primio za peraju, a supruga je vukla udicu. Borba je trajala 10-ak minuta. Jako smo se umorili – rekao nam je Vlado.

Jedan morski pas bio je težak tri, a drugi 11 kilograma. Uz njih su izvukli i pet ugora koji su bili teški između jedan i tri kilograma.

Stručnjak za morske pse, Alen Soldo kaže kako se prema fotografijama čini kako nije riječ o morskim psima kosteljima već obitelji mekaša-butira.

– Nažalost, ovaj veći može biti ili mekaš (nezaštićen) ili butor (zastićen). Iz slike se ne vidi, trebala bi mi slika čeljusti i zubi pa bi se to onda znalo – zaključio je Soldo.

Foto: Facebook stranica Otok Vir

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...