Josip Milat: “Dijana Vican je manipulatorica”

Josip Milat, bivši član Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja za N1 je potvrdio nelogičnosti je u radu Povjerenstva Dijane Vican zbog kojih je podnio ostavku.

Radili ste s ostalim članovima prije ostavke Povjerenstva. Kako je moguće da su Strategija i Akcijski plan u toliko različiti?

Jedan od razloga, prvo moram reći da sam pogledao analizu na portalu Srednje,hr i ona je u osnovi u redu. U detalje nisam išao, ali sam siguran da je tako. Kad sam ja podnio ostavku ona nije bila uzrokovana izborom nove voditeljice Ekspertne skupine. Ostavka je uzrokovana manipulacijom gospođe Vican u vođenju Stručnog povjerenstva i njenim odnosom prema svim prijedlozima, ne samo mojim, koji se nisu uklapali u njen ideološki okvir. Kad je recimo predsjednica predlagala neke mjere, na primjedbu nas ostalih da to nije u skladu sa Strategijom, njen odgovor bi bio da Strategija nije sveto pismo. Ali kad su drugi predlagali mjere i aktivnosti iz onoga što u Strategiji jest, odgovor bi bio da to nije u Strategiji. Kad je riječ o osnovnoj školi inzistiralo se na formulaciji osmogodišnja škola. U Startegiji su predviđene mjere prelaska na devetogodišnju školu. Kad sam predlagao da se unese formulacija aktivnost kojom se utvrđuje prijelaz na devetogodišnju osnovnu školu ona nije na nekoliko sjednica prihvatila i na kraju nije uneseno devetogodišnja škola nego devetogodišnji odgoj i obrazovanje.

Povela se velika rasprava. Profesorica Sanja Barić kaže da je protivno Ustavu da izvršno tijelo kojeg je osnovala Vlada mijenja akt kojeg je donio Sabor. Treba li reagirati premijer?

Ja mislim da on nije informiran valjano, a niti je bio Barišić. Najbolji je prikaz to da je i ministar govorio kod izbora nove Ekspertne skupine da smo imali mjesec dana za pregled dokumenata, a imali smo  samo 2 sata. Ja sam davao mailove iz kojih se vidi da smo imali 2 sata. Ona krivo informira i manipulira Povjerenstvo

Treba li premijer tražiti neku istragu ili odgovornost gospođe Vican?

Ona kao predsjednica Povjerenstva ima dvostruki glas. Kad smo mi na prvoj sjednici s premijerom upoznati s radom rečeno je da se donose odluke većinom glasova, a u slučaju neodlučenog ishoda njezin glas preteže. Ona je odgovorna za sve ovo što se događalo. Ja vjerujem da ona ne izvještava premijera kao što nije ni javnost ni ministra o stvarnom stanju stvari.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...