Kali prvi na Jadranu otvorili besplatne knjižnice na plažama

Rečeno – učinjeno! Proradile su kaljske knjižnice na plaži! Planirate li na kupanje u Kali, ne morate nositi svoje omiljeno štivo sa sobom jer na plažama Batalaža, Mul i Luka moći ćete besplatno posuditi knjigu. I ne samo to! Svidi li vam se knjiga i želite je darovati nekoj vama dragoj osobi, moći ćete i to učiniti. Važno je da knjiga nastavi svoj život, da ne završi u kontjerneru za stari papir, pišu Naši školji.

A upravo je to bila nit vodilja Marti Kolega iz Narodne knjižnice Kali, koja je glavni “krivac” što će njezino mjesto ovoga ljeta biti jedino na Jadranu s jedinstvenom ponudom knjiga na plaži.

Projekt “Sve (knjige) ćeš na siki nuajti” podrazumijevao je izradu triju “knjižnica” – drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja, koje su postavljene na tri plaže – Batalaži, Mulu i Luci, a sadrže ormarić s policama napunjen knjigama na besplatno korištenje lokalnom stanovništvu, djeci, turistima i slučajnim prolaznicima, i to svaki dan 8 do 20 sati, do 15. rujna. Noću će knjižnice biti zatvorene!

– Male knjižnice na plaži bit će ispunjene ljetnom literaturom, većinom krimićima i ljubićima te knjigama za djecu, ali naći će se i pokoji klasik za one kojima Sunce ne smeta u oštrenju moždanih vijuga. Korisnici će knjige moći vratiti na police ili ih zadržati ako im se koja posebno svidi ili ako je žele darovati prijatelju, poznaniku, rođaku, voljenoj osobi… Osim uživanja u lijepoj riječi, cilj je ovoga projekta produljiti život knjigama jer svi naslovi koji će biti ponuđene, a ima ih 320, otpisani su u Narodnoj knjižnici Kali, što znači da su trebale završiti u kontejneru za stari papir, kaže Marta Kolega i zahvaljuje Šilji koji je vrhunski police za knjige prema nacrtu jakova Kolege.

– Hvala i snažnim rukama i volji mog prijatelja Lovre Bekelje, moje braće Jakova i Domagoja Kolege, hvala i teti Duški koja je marljivo sa mnom cijelu zimu skupljala knjige. Uživajte u čitanju na plaži!, poručuje Marta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...