Krivotvoren novac pronađen i na zadarskom području, dobro provjeravajte sve novčanice

Nakon što je nedavno splitska policija krenula u potragu za djevojkom koja je u banci pokušala zamijeniti lažnu novčanicu od 500 eura, a koju su uz pomoć građana priveli, zadarska policija je obavijestila kako se i u njihovom području “barata” lažnim novčanicama, piše Dnevno.

Državljanin Slovačke, 25-godišnjak, došao je na ljetovanje u Hrvatsku sa lažnim novčanicama eura, i to u apoenima od 500 eura.

Njega su otkrili policijski službenici PP Pag, u trenutku kada je u noćnom klubu na plaži Katarelac na Pagu račun pokušao platiti krivotvorenom novčanicom od 500 eura.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem kod 25-godišnjeg Slovaka je pronađena još jedna krivotvorena novčanica u apoenu od 500 eura. On je uz kaznenu prijavu za krivotvorenje novca priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Kako prepoznati krivotvorene novčanice?

Krivotvorene je novčanice lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru “OSJETI – POGLEDAJ – TITRAJ – PROVJERI”, objašnjavaju iz HNB-a.

Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje.

Na svjetlu se kod prave novčanice mora vidjeti vodeni žig. Na zaštitinoj niti unutar, kad se bolje okrene prema svjetlu, onda se vidi da piše, na primjer,  100 euro. Sljedeća stvar je hologram, na tom hologramu se također mijenjaju boje. Oznaka 100 mora se osjetiti i pod prstima. I najvažnije – na poleđini se broj mora prelijevati iz ljubičaste u smeđu boju.

Znači, najbitnija stvar je da se ovaj broj od 100 ili od 50, ovisi od koliko je novčanica, da se prelijeva iz ljubičastog u smeđe.

Jedan od načina na koji možete provjeriti je li vaša novčanica originalna ili krivotvorena je s listom papira. I ukoliko s novčanicom prijeđete preko njega na njemu bi trebala ostati originalna boja novčanice. Ako je kopija, na papiru neće ostati ništa, stoga budite na oprezu i mijenjajte novac u ovlaštenim institucijama.

Najviše se krivotvore euri. Lažne kune u većini slučajeva izrađene su toliko loše da ih svatko može prepoznati, dok su euri znatno kvalitetniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...