Kvalitetno povrće iz Ravnih kotara privlači domaće i strane kupce

Svi znamo koliko su nam voće i povrće potrebni, posebno tijekom njihove sezone rasta kada sadrže najviše hranjivih tvari potrebnih za naš organizam. Nakon prošlotjednog posjeta tržnici na poluotoku i uživanja u mirisima i okusima voća, put nas je opet naveo na tržnicu da vidimo kakva je ponuda povrća.

Svježe i zdravo povrće na štandu OPG-a Tanje Smolić – Ročak iz Debeljaka svakako privlači na kupnju.

U razgovor smo se upustili počevši od dijela vezanog za sezonsko povrće. S OPG-a Smolić – Ročak direktno na izbor kupcima stiže rajčica po cijeni od 10 kn za kg, zatim cherry rajčica, sedam do osam vrsta, 25 kn za kg, žuta paprika 10 kn za kg, tikvica 10 kn za kg, patlidžan 15 kn za kg, kukuruz jedan komad za 4 kune, krastavac 10 kn za kg.

–       Kroz cijelu godinu kupcima nudimo domaću blitvu, cijena joj je u ovom periodu 15 kn za kg, zatim salatu, sedam do osam vrsta, puterica, kristalka, hrastov list crveni i zeleni te ostale vrste, po cijeni od 20 kn za kg, potom tu je i rikola, 50 kn za kg ili mjerica pet kn. Navedeno povrće u zimskoj proizvodnji uzgajamo u plasteniku ili pokrijemo agrilom u polju, kazala nam je Tanja Smolić – Ročak.

Domaće povrće iz Debeljaka, krumpir po cijeni od pet kn za kg, crveni luk od 20 kn za kg i bijeli luk po komadu od tri do četiri kune. Napomenimo da se spomenuto povrće vadi kroz svibanj i lipanj te skladišti se za prodaju kroz godinu.

–       Mrkvu po cijeni od 10 kn za kg, selen i peršin od dvije kune za svežanj nudimo kroz cijelu godinu a nabavljamo od lokalnih proizvođača iz Ravnih kotara, rekla nam je Smolić – Ročak.

OPG Smolić – Ročak čini cijela obitelj, supružnici, kćer Kristina i sin Mateo. Svi zajedno sudjeluju u proizvodnji i prodaji. Povrće uzgajaju na tri hektara, dok voće na dva hektara, bave se uzgojem trešanja i maslina.

–       Posao je težak, mukotrpan ali isplativ. Treba puno raditi, uložiti i imati ljubavi prema biljkama. Na tržnici smo od šest ujutro do 13h, mala pauza za ručak i odmor da bi zatim krenuli u polje od 18 do 21h, kada sadimo, beremo i navodnjavamo u jutarnjem i popodnevnom terminu. Glavno da smo zadovoljni, volimo naš obiteljski posao, ispunjava nas, istakla je Tanja Smolić – Ročak te dodala kako im je drago da njihov trud prepoznaju i kupci.

–       Najbolji kupci su naši stalni kupci iz Zadra i Zadarske županije, i što nas veseli vlasnici zadarskih restorana dok od domaćih gostiju su Zagrepčani. Od susjednih zemalja najbolji kupci su Slovenci. Od stranih gostiju najviše kupuju Nijemci, ovo ljeto dobri su kupci i Poljaci. Ugodno iznenađenje su nam kupci iz Rusije, bilo ih je i prošle ali više ove godine. Francuzi posebno preferiraju cherry rajčicu. Očekujemo uskoro kupce iz Italije, koji su naši vjerni kupci, naglasila je Smolić – Ročak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...