Maraska svečanom dodjelom Halal certifikata ušla u probrano društvo hrvatskih proizvođača hrane

Posvećenost kvaliteti i briga o svojim potrošačima oduvijek su bili dio poslovne politike tvrtke Maraska, koja uz već postojeće standardne za kvalitetu hrane, kao što su ISO i HACCP certifikati, te IFS certifikat kao jedan od najvažnijih međunarodnih standarda, svojim proizvodima sad dodaje i Halal certifikat što je još jedna potvrda visokog standarda kvalitete do kojeg drži ova zadarska tvrtka.

Implementacija norme Halal sustava nije zahtjevala velike intervencije u sam proizvodni proces, zbog već visokog standara kvalitete kojeg Maraska provodi, ali je zahtjevala posebne edukacije naših zaposlenika te povezivanje i certifikaciju svih dobavljača, sirovina te poluproizvoda uključenih u lanac nabave i proizvodnje, čime se osigurava potpuna slijedivost uvedene norme.

Povod uvođenja Halal certifikata svakako je potvrda politike kvalitete koju Maraska provodi, ali i mogućnost pristupa novim izvoznim tržištima, poput tržišta Saudijske Arabije gdje je tvrtka Maraska po prvi put izvezla neke od svojih najpoznatijih proizvoda. Tako se sad autohtona dalmatinska višnja maraska, kroz proizvode iz linije Amarena, vratila na područje s kojeg se smatra da je i potekla te pristigla u naše krajeve još u doba Rimskog carstva. Maraskin novi partner, tvrtka sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, drži ekskluzivu na prodaju Maraskinih proizvoda na području Saudijske Arabije, Bahreina, Katara, Omana, Kuvajta te Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa se nadamo da će ova suradnja prerasti u jednu uspješnu izvoznu priču.

„Maraska d.d. devedeset i šesti je certificirani halal proizvođač u Republici Hrvatskoj, te jedan od samo nekoliko cercitificiranih proizvođača iz Dalmacije. Izuzetno nam je drago što će se certificirani maraskin asortiman moći ponuditi i u certificiranim Horeca kanalima koji također u zadnje vrijeme bilježe veći porast certificiranja. Zadovoljstvo nam je što je Maraska d.d. napravila ovaj iskorak na halal tržišta te im ovom prilikom čestitamo i želimo mnogo uspjeha.“ – izjavio je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, gospodin Aldin Dugonjić.

Izlazak na strana tržišta, uz naravno snažnu regionalnu prisutnost, važna je komponenta svakog proizvodnog subjekta u Republici Hrvatskoj, jer se pored malog i koncentriranog domaćeg tržišta, pozitivan rast i dobri poslovni rezultati mogu ostvariti jedino kroz usmjerenost prema izvozu te naravno dobru turističku sezonu. Maraska osim na tržišta regije, svoje proizvode izvozi u preko 20 zemalja na svim kontinentima, te ostvaruje kontinuirani rast prihoda od izvoza, koji sad čine četvrtinu ukupnog godišnjeg prometa. Tako i ove godine bilježimo rast prodaje na stranim tržištima, čime smo, uz dobru turističku sezonu, uspjeli prebroditi velike gospodarske poremećaje na domaćem tržištu, te ostvarili rast poslovnih prihoda od 14% za prvo polugodište 2017. godine.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...