Cestitka_Uskrs

Marin Matešić: “Usprkos suši očekuju se vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja”

Marin Matešić iz Dikla intenzivno se bavi maslinarstvom zadnjih petnaest godina. U njegovu vlasništvu je oko 170 stabala maslina na dva lokaliteta, u Diklu i Kožlovcu pored Benkovca gdje uzgaja preko dvadeset domaćih i introduciranih sorti. Ostvaruje lijepi prinos, a posebno je ponosan što trenutno na rodu ima preko dvadeset sorti maslina, što njegovom višesortnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju daje poseban, specifičan okus.

U maslinicima dominiraju domaće sorte, kao što su oblica, galka, lastovka, puljka, levantinka, buža, istarska bjelica…, a od introduciranih sorti odlučio se za leccino, picholine moroccan, pendolino, ascolanu teneru, kalamatu, itranu i dr.

U sortimentu ima i više nedeterminiranih sorti, koje je poslao na Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Đaniju Benčiću, na genotipizaciju. Na pojedinim sortama maslina primijenio je nacjepljivanje, tako je na oblicu nacijepio picholine maroccan i kalamatu.

U obitelji Matešić oduvijek su uzgajali masline, ali su više bili orijentirani vinogradarstvu i ribarstvu, koje je maslinaru Matešiću bio veliki hobi. Ipak, odlučio se posvetiti maslinarstvu koje mu je veliki izazov i zadovoljstvo.

Od prijatelja maslinara Joška Kolege je usvojio prva znanja, a međusobno su razmjenjivali sortiment maslina. Sa stručnim usavršavanjem je započeo 2002. godine kada je postao član Udruge Eko – Zadar, a školu rezidbe maslina 2006. godine je završio kao član Udruge maslinara i uljara Orkula. Danas je i član Udruge Maslina Opčine Poličnik. Redovito prati stručnu literaturu koja mu mnogo pomaže u radu i pohađa stručna predavanja diljem Zadarske županije. Svoja znanja svakodnevno razmjenjuje s mnogim ljubiteljima maslinarstva iz različitih krajeva Lijepe naše. U radovima u masliniku sudjeluje cijela obitelj Matešić i upravo podrška svih članova obitelji, oca Veljka, majke Milke, sestre Tanje, žene Dalide i djece Marine i Darija te dragih prijatelja, doprinijela je jako dobrim rezultatima.

– Iako nismo u sustavu ekološke ni integrirane proizvodnje, strogo vodimo računa o agrotehničkim mjerama u masliniku. Zaštitu provodimo isključivo ekološkim preparatima prema potrebi i vegetacijskom ciklusu, a gnojidbu vršimo i humusom vlastite proizvodnje. Osnovni uzgojni oblik je kotlasta krošnja koji nam se pokazao kao najefikasniji. Rezidbu vršimo od sredine ožujka. Osnovnu gnojidbu provodimo već od sredine kolovoza, prihranu vršimo prema potrebi. Berbu započinjemo sredinom listopada i završavamo krajem listopada. Dnevnu berbu istog dana prerađujemo u uljari Nadin, čijom smo kvalitetom usluge jako zadovoljni. Ulje čuvamo u inoks bačvama, obično vršimo jedan do dva pretoka, nakon čega ulje flaširamo u staklene boce. Prodaju vršimo u našoj kušaonici u Diklu, rekao nam je maslinar Matešić.

Šetajući maslinikom, u ugodnom razgovoru, zanimalo nas je kako prolazi ova godina u maslinicima na području Dikla i Kožlovca.

– Ove godine očekujemo jako dobar urod jer nam masline nisu imale problema s paunovim okom te su dobro resale, zametnule obilan rod te očekujemo obilatu berbu, kako u Diklu tako i u Kožlovcu. Budući da nije bilo do sada vlažno ljeto očekujemo da će i ove godine ulje biti vrhunske kvalitete. Kako vladaju jako velike suše ovog ljeta, a kako nas većina maslinara u Zadarskoj županiji nije u stanju navodnjavati svoje masline, jedina pomoć maslinama je prihrana preko lista. Do sada nije bio zabilježen jači napad bolesti i štetnika, te smatram da će mnogi maslinari u Zadarskoj županiji imati vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, naglasio je Marin Matešić.

Marin Matešić do sada je s obitelji osvojio preko 70 zlatnih medalja za EDMU na natjecanjima u Dalmaciji, Istri i Italiji. Matešićeva ulja su šest puta uvrštena u prestižni svjetski vodič Flos Olei. U vodič je ove godine nažalost zbog ne slanja uzoraka, uvršteno svega tri ulja iz Dalmacije te šezdeset iz Istarske županije. Matešić je dobitnik godišnje nagrade Općine Poličnik i godišnje nagrade Zadarske županije te povelje “Frane Tabain” za njegovanje izvornih i starih sorata maslina, koja mu je uručena na manifestaciji Maslina Split. Zatim dodijeljena mu je i povelja “Stanko Ožanić” za uzornog maslinara na Danima masline Zadar, kao i povelja vitez maslinarskog prijateljstva koju je dobio na Manifestaciji maslinara i uljara Mediterana, Maslini Split.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...