Među partijanerima na Zrću glavni hit baloni s omamljujućim plinom

Kao i svake godine, i ovog ljeta vodi se žustra rasprava oko ponašanja stranih turista na omiljenoj party destinaciji na otoku Pagu. Dok Ante Dabo tvrdi da su gosti razulareni, koncesionari kažu da nikakvih idcidenata nema
Slike razuzdanih, mladih partijanera na novljanskom Zrću već tradicionalno svake godine izazivaju komentare kako se radi o hrvatskoj Sodomi i Gomori, no ove godine, tvrdi gradonačelnik Novalje Ante Dabo, njihovo ponašanje je prešlo sve granice dobrog ukusa. Zbog, kako kaže, primitivnog i razularenog ponašanja engleskih gostiju, koji su trenutno najbrojniji posjetitelji Hideout festivala na Zrću, Dabo je prije nekoliko dana čak uputio i ispriku svojim sugrađanima napominjući kako je Novalja ponižena njihovim barbarizmom i nekulturom.

– Festivalska publika nikada nije bila ovakva, a mi smo potpuno bespomoćni. Hodaju po gradu goli, agresivni su, a bilo je i fizičkih napada. Nije problem to što rade na Zrću, to je zona zabave i nije naša briga, nego je problem raskalašeno ponašanje po gradu. Imamo pet komunalnih redara u smjeni i što oni mogu učiniti naspram više tisuća nepristojnih turista – pita se novljanski gradonačelnik.

Plaža pod videonadzorom

S druge strane, Šime Oštarić, direktor tvrtke koja upravlja Zrćem nakon što je u travnju koncesiju na plažu dobio konzorcij Cocomo, tvrdi kako na omiljenoj party destinaciji problema nema.

– Čuo sam za poruku gradonačelnika, nisam ju pročitao pa ju ne želim komentirati. Mogu samo reći da sam ovdje svakodnevno, a na Zrću provodim gotovo cijeli dan i do sada nije bilo niti jednog incidenta. Ljudi su mladi i veseli, došli su se ovdje opustiti, a redarska služba non stop obilazi plažu. Zaštitari Klemm Securityja se nalaze i na ulazu na plažu, uredno kontroliraju sve koji ulaze i što unose i do sada nije bilo nikakvih problema. Nema nikakvog otpora, a turisti poštuju red – tvrdi Oštarić te napominje i kako dobro surađuju s policijom. Ističe kako su novi koncesionari, konzorcij Cocomo, posebnu pažnju ove sezone posvetili sigurnosti na plaži pa je tako uveden i videonadzor.

– Kamerama je pokrivena cijela plaža, doslovno svaki ‘ćošak’. U slučaju da se nešto dogodi, kamere će sve snimiti– kaže Oštarić. Premda se novi koncesionar u svojoj ponudi na natječaj za koncesiju obvezao ulagati i u sportsko-rekreacijski sadržaj, za ovu sezonu to nisu uspjeli realizirati.

– Ugovor za koncesiju smo potpisali tek 27. travnja tako da za ovu sezonu nismo toliko toga uspjeli napraviti. Uložili smo u videonadzor, sredili smo kanalizaciju, struju i vodu, a otvorili smo i nekoliko kioska s fast foodom. Kada završi ova sezona, krećemo u uređenje – kaže direktor koncesionarske tvrtke.

Zanimljivo je kako je i ove godine među partijanerima na Zrću glavni hit konzumacija balona s plinom dušikovim oksidom.

Iako taj plin nije na popisu droga i najviše se koristi u medicini i u ugostiteljstvu, njegova konzumacija izaziva omamljujuće djelovanje. Nakon udisanja izaziva osjećaj euforije, ali može izazvati i teške halucinacije. Zbog nelegalne trgovine prethodnih godina preprodavačima ovog plina, koji je inače pakiran u metalnim ampulama, na kraj su stali carinski službenici i svakog ljeta u carinskim kontrolama, uz razne vrste naočala, torbi i odjevnih predmeta, zaplijenili su i veće količine ampula s plinom, balone i inhalatore.

Plin upuhuju u balon

Međutim, preprodavači su ovog ljeta doskočili carinskog kontroli. Naime, na Zrću preprodavači ovog omamljujućeg plina uredno posjeduju fiskalne blagajne i konzumentima izdaju račune. Plin preprodaju tako da ga zapravo upuhuju u balone koje potom prodaju turistima, a oni ih bezbrižno konzumiraju na plažu. Da su baloni glavni hit među partijanerima, pokazuju i odbačene ambule na plaži, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...