Miljenko Domijan: “Znao sam da Zadar zaslužuje upis na UNESCO-vu listu”

Povodom upisa Zadra na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, gradonačelnik Grada Zadra, gospodin Branko Dukić sa suradnicima upriličio je prijem u Maloj vijećnici za Miljenka Domijana, renomiranog hrvatskog povjesničara umjetnosti i konzervatora.

Miljenko Domijan bio je dugogodišnji ravnatelj zadarskog Konzervatorskog zavoda,  pomoćnik ministra kulture i glavni hrvatski konzervator a danas je i predsjednik Vijeća za kulturna dobra u Ministarstvu kulture RH. Za svoj je rad primio brojna priznanja, odlikovanja i nagrade, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a uz stalna stručna usavršavanja i edukaciju završio je i poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog nasljeđa na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu.

Zahvaljujući gospodinu Domijanu na predanom dugogodišnjem radu i njegovom nemjerljivom doprinosu u međunarodnoj promociji zadarske kulturne baštine, gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je na brojne zasluge Miljenka Domijana u očuvanju i obnovi spomenika na području Zadra i Zadarske županije. U svojoj srdačnoj uvodnoj riječi i čestitci gradonačelnik je istaknuo da je naš renomirani stručnjak za baštinu pokazao  da je posvetio čitav svoj život gradu.

Domijan je, zahvaljujući gradonačelniku na prijemu, rekao da se mora čestitati Zadru  – naglasivši:
„ Zadar je premoćan i preznačajan grad i  tijekom cijele složene procedure i postupka koji vodi do upisa nekog grada na UNESCO-vu listu, znao sam da Zadar to zaslužuje – i bio u tome uporan. Uvrštenjem bedema na popis Svjetske baštine cijela zadarska povijesna jezgra, već zaštićena nacionalnim zakonom za zaštitu kulturnih dobara,  dolazi i pod zaštitu UNESCO-a.
16. stoljeće promijenilo je povijesnu sliku grada u kojem nastaju europska remek-djela graditeljstva, graditelja Giangirolama Sanmichelia i njegova nećaka. Grade se značajne građevine  poput Gradske lože i Gradske straže, kapele sv. Roka, klaustra sv. Frane, nove crkve sv. Šime koja se ne završava, crkva Gospa od zdravlja i druge. Zadar naprosto „eksplodira“.

I na kraju gospodin Domijan zaključuje: „Zahvaljujem zadarskoj Gradskoj upravi koja je kontinuirano pratila ovaj projekt, pružala potporu i iskazivala bezrezervno povjerenje i razumijevanje tijekom svih ovih godina.“

Izvor: Grad Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...