MOST: Ministre Ćoriću, zašto struja poskupljuje?

Svojim konceptom “plemenske energetike” HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak trajno je naštetio razvoju obnovljivih izvora energije, što dovodi sada do rasta troškova električne energije na teret građana, upozorio je u nedjelju Most nezavisnih lista te pozvao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da javnosti jasno obrazloži sve okolnosti odluke o poskupljenju cijene struje. Most u priopćenju upozorava kako je 2013. godine tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) omogućio potpisivanje ugovora o garantiranom otkupu energije iz obnovljivih izvora energije bez analize učinaka tih ugovora na cijenu električne energije.

Most u priopćenju upozorava kako je 2013. godine tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) omogućio potpisivanje ugovora o garantiranom otkupu energije iz obnovljivih izvora energije bez analize učinaka tih ugovora na cijenu električne energije.

Time je, tvrde iz Mosta, prouzročio nemjerljivu štetu hrvatskom gospodarstvu i građanima, koji su tako “opterećeni novim izdacima za ugovore koji u sebi imaju ispod 10 posto domaće komponente, s jasno izraženom namjerom pogodovanja prema vjetroelektranama”.

Vrdoljak je izbacio HEP iz svih projekata koji bi značili daljnji razvoj sektora i političkim ga pritiscima silom gurao u megalomanske i neisplative investicije u izgradnju elektrana na plin i ugljen, ističu nadalje iz Mosta.

“Svime navedenim u sektoru obnovljivih izvora su stvorene obveze od 6,2 milijarde kuna do 2020. godine za koje nikakvom analizom nisu prikazani učinci”, upozoravaju.

Ti učinci “idu na teret građana i gospodarstva, a ne na teret državnog proračuna”, napominju, ocijenujući kako je to “podlo, ‘plansko’ i apsolutno protivno državnim interesima”, te da je tako “HNS svojim konceptom plemenske energetike trajno naštetio kako razvoju obnovljivih izvora energije, tako građanima i gospodarstvu”.

Pozvali su stoga ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da jasno obrazloži građanima “zbog čega i zbog čijih interesa i odluka dolazi do poskupljenja električne energije”, kao i da objasni zašto se trenutni nedostatak novaca u Hrvatskom operatoru tržišta energetike (HROTE) za isplatu poticaja “odražava samo na javna poduzeća, u ovom slučaju HEP, dok se isplate prema privatnim investitorima odvijaju bez ustezanja”.

“Također, pozivamo ministra Ćorića da javno objasni građanima je li Ministarstvo nastavilo rad na reviziji navedenih ugovora i postupaka ministra Vrdoljaka koji su doveli do situacije da će zbog cijene električne energije ispaštati građani, te da odgovori na pitanje hoće li i dodatnih 500 milijuna kuna koje će za isplatu navedenih ugovora nedostajati u 2018. godini isto tako svaliti na leđa građana i države”, stoji u Mostovu priopćenju.

Ističu i kao je Most radom u resornom ministarstvu za energetiku jasno pokazao da su mu briga za standard građana i uravnotežen razvoj sektora bili primarni cilj. “Zbog toga smo i napravili model ravnomjerne raspodjele tereta Vrdoljakovih ugovora koji se neće prelomiti samo preko leđa građana i gospodarstva i uskladili ga na radnoj razini u Vladi. Ali sada je jasno da problem ne mogu riješiti oni koji su ga napravili. HNS je svojim konceptom plemenske energetike trajno naštetio kako razvoju obnovljivih izvora energije tako građanima i gospodarstvu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...