Cestitka_Uskrs

Muškarci vole specifičan tip ženskog lica; Evo kako ono izgleda

Kakvo je žensko lice muškarcima najprivlačnije bilo je pitanje na koje je odgovor tražilo istraživanje časopisa Royal Society Open Science. Došlo je do zanimljivog zaključka, a to je da postoji jedna univerzalna karakteristika ženskog lica koja će prva privući mušku pažnju. Naime, istraživanje je otkrilo da je jednostavno žensko lice muškarcima najprivlačnije, piše Zadovoljna.

U istraživanju sudjelovalo je 169 muškaraca prosječne dobi od 39 godinakojima su bile pokazane nasumce odabrane fotografije ženskih lica. Ispitanici su zatim viđena ženska lica morali ocijeniti s brojkom između nula (najmanje privlačno lice) i 20 (najprivlačnije lice). Muškarci su najviše ocjene dali licima koja znanstvenici opisuju kao jednostavna, glatke teksture kože, s malo bora i glatkih crta.

Studija objašnjava da je ljudski mozak programiran tako da preferira stvari koje može najlakše i najbrže procesuirati, što nije ograničeno samo na lica, nego uključuje i, primjerice, pejzaže. To saznanje može čak objasniti i ogromnu raširenost upotrebe emotikona koji imaju vrlo jednostavna lica zbog čega ih naš mozak lako percipira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...