Najbolji izbor za zdravlje svakako je sezonsko voće, a zadarska pijaca obiluje ponudom i kvalitetom

Prijepodne smo proveli na tržnici na poluotoku, uživajući u mirisima i okusima voća te šarenilu boja koje je mamilo da priđemo štandovima i popričamo s prodavačima i kupcima.

Mnogobrojni izbor može i zbuniti kupce, zato najbolje da se držite nekoliko pravila koja će vam olakšati kupovinu. Najbolje je kupovati sezonske namirnice jer to znači maksimalno uživati u njihovom okusu, a istovremeno uštedjeti. Također čuvate okoliš jer sezonskim namirnicama treba puno manje pesticida da bi njihov uzgoj bio uspješan. Često su odlasci u kupovinu stresni, ali donosimo vam detaljni izvještaj voća koji je trenutno najaktualnije i najzdravije za kupnju te cijene istog. Nadamo se da ćemo vam kupnju učiniti zabavnom.

Ugodno smo razgovarali s prodavačem i vlasnikom štanda, Ivanom Tadićem, TO. Metvica, kod kojeg možete kupiti raznovrsno voće ali kako smo naglasili najbolje ono koje upravo dozrijeva: breskve, nektarine, lubenice I dinje.

Domaća breskva drži cijenu 10 kn za kg, pristigla iz Škabrnje ali treba istaknuti da Ravni kotari u velikoj mjeri uzgajaju ovu voćku.

Ovo ljetno voće zbog osvježavajućeg djelovanja, pripada skupini omiljenog ljetnog voća velikom broju ljudi. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C. Kako bi njihovo osvježavajuće djelovanje bilo još bolje, predlažemo ledeni čaj s breskvama.

Domaća nektarina ima cijenu 10 kn za kg, s područja Raštana. Nektarine su slične breskvama, glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izbor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C. Ako nektarine želite isprobati na neki novi način, svakako pripremite nektarine s pikantnom rikotom.

Lubenica košta 5 kn za kg, prema riječima Tadića, domaća iz Ravnih kotare, dinja drži cijenu 7 kn za kg iz Briševa.

Još jedno omiljeno voće mnogih je marelica, već se bere mjesec dana tako da je u prodaji još svega nekoliko dana i drži cijenu od 15 kn. Marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C.

Voćke koja je za mnoge omiljena a sada je se može naći u tragovima je trešnja zbog čega drži cijenu od visokih 25 kn. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Jedan od zaljubljenika u trešnju je i Maurizio Nazi iz Milana koji je vjeran kupac na Tadićevom štandu. Nazi se zbog ljubavi preselio u Hrvatsku, na Pag i kako kaže veliki je ljubitelj Hrvatske.

Kupujem kontinuirano, cijele godine voće kod Ivana Tadića, zbog kvalitetnog voća, apsolutno kupujem prvu klasu. Uživam u voću i povrću Zadarske županije. Veseli, dnevni ritual mi je postao dolazak na zadarsku tržnicu i ribarnicu, ističe Maurizio Nazi.

Od voća još možete uživati u domaćim šljivama, iz Metkovića, uzgajaju se i u našoj županiji ali ove godine je slabiji rod zbog vremenskih neprilika. Cijena je 15 kn po kg. Domaće su i mlade jabuke iz Ravnih kotara po cijeni od 10 kn za kg. Limun je uvozni i po običaju drži visoku cijenu od 25 kn po kg. Klasična cijena banana je 12 kn po kg. Grožđe, bijelo i crno je uvozno, iz Italije, cijena je 30 kn po kg. Grejp je 20 kn po kg, uvozni iz Španjolske.

Kroz razgovor s Ivanom Tadićem doznali smo da su najbolji zadarski kupci, uvijek vjerni i kontinuirani u kupnji, slijede Zagrepčani od domaćih kupaca dok od stranaca navodi Tadić najbolji su Nijemci i Talijani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...